Linkovi

SAD: Udes koji upozorava


Teslin model C poluatomatizirane, djelimično samopravljanje vožnje
Teslin model C poluatomatizirane, djelimično samopravljanje vožnje

Za sada, auto-pilot mod je zapravo pomoćna, dodatna funkcija pri čijem korištenju vozač svo vrijeme mora držati ruke na volanu.

Nakon nedavnog udesa u kojem je poginuo vozač elektrificiranog modela automobila američke kompanije Tesla tokom automatizirane vožnje dilema da li su samoupravljani, samovozeći automobili spremni za svakodnevni saobraćaj dobila je novu, snažnu i tragičnu, dimenziju. Eksperti su uvjereni da nesreća, da do sada jedan izgubljeni život, neće usporiti trend razvoja i korištenja poptuno automatiziranih vozila, istovremeno upozoravajući da svi, proizvođaći, vozači i pješaci, moraju biti svjesni sadašnjih ograničenja u toj vrsti tehnologije.

Udes se desio na Floridi prije dva mjeseca. Vozač Teslinog modela S na elektro-pogon, poginuo je prilikom udara u kamion. Automobil je išao velikom brzinom na takozvanom auto-pilot modu. Mada je model S deklariran kao automatizirani, samo-upravljani automobil, to je ipak vozilo samo djelimično, nepotpuno automatizirano. Auto-pilot mod je zapravo pomoćna, dodatna funkcija pri čijem korištenju vozač svo vrijeme mora držati ruke na volanu.

Istraga povodom tog udesa još uvijek traje.

Stručnjaci procjenuju da vozač nije držao oči na cesti, a da su senzori ugrađeni u kompjuterizirani mehanizam za samoupravljanje pogrešno procijenili situaciju ispred vozila.

Jim Holder, urednik magazina AUTOCAR, o tome kaže:

"Teslin sistem samoupravljanja nije prepoznao kamion koji se kretao ispred. Stručnjaci te firme tvrde da je nebo bilo vedro, svijetlo plavo, da je zadnja stranica kamiona bila bijela i da zbog toga nije reagirao senzor koji aktivira kočenje."

Ono što je prijeko potrebno u sadašnjoj fazi, upozoravaju stručnjaci, je puno informiranje kupaca o razlikama između potpuno i djelimično automatiziranog vozila.

Mary Cummings, profesorica tehnologije na univerzitetu Duke, ističe:

"Mislim da je odgovornost proizvođaca automatiziranih autobila da shvate da se ljudi, vozači opuštaju, bivaju nedovoljno pažljivi, oslanjajući se na mogućnosti poluatomatizirane vožnje, da automatika ne prepoznaje mrtve tačke tokom vožnje, da su senzori slijepi i mnoge druge situacije."

Djelimično automatizirana vozila, pokazali su dosadašnj testovi, mogu bezbjedno održavati konstantnu brzinu, držati odstojanje od vozila ispred, kočiti i ubrzavati, čak i prestojavati se i preticati sporija vozila.

Poptuno samostalna, za vožnju kompletno samoupravljanja vozila su još uvijek desetak i više godina daleko.

Tim Carone, profesor tehnologije na univerzitetu Notre Dame, upozorava:

"Vidjećemo da se broj udesa, žrtava i povrijeđenih, povećava sa povećanjem broja automatiziranih automobila na cestama. Bićemo u stanju da identificiramo probleme. U jednom trenutku krivulja udesa će krenuti naniže. I kako se bude kretala naniže, priznavaćemo i uvažavati sve koristi automatizacije vožnje."

Svi veliki proizvođači automobila intenzivno rade na razvoju za vožnju potpuno automatiziranih vozila. Koliko brzo i u kojem će broju takva vozila izaći na autoputeve, ceste i gradske ulice ovisiće i od percepcije javnosti o sigurnosti tih vozila.

SAD: Udes koji upozorava
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG