Linkovi

Taiwan: Aplikacija koja tumači plač beba


„Tačnost aplikacije tokom testiranja koja smo obavili je preko 90 odsto. Testirali smo uzorke plača beba do dva tjedna starosti."

U ovoj novoj, 2016. godini, roditeljima novorođenih i malih beba, moglo bi biti znatno lakše odgonetnuti što je uzrok njihovog plača. I to uz pomoć nove aplikacije za patmetne mobilne telefone.

O čemu se radi?

Za roditelje malih beba vrlo je stresno i uznemiravajuće slušati njihov plač i strahovati što je uzrok. Na Taiwanu, roditelji bi u takvim, vrlo čestim trenucima, mogli imati određenu pomoć. Nova aplikacija, primjenjiva na mobilnim pametnim telefonima, snima i interpretira plač beba. Za sada... upotrebljiva je samo za one koji govore i razumiju kineski.

Plač beba snima se i poredi se sa bazom podataka u kojoj je pohranjeno više različitih uzoraka plača beba, kaže Chang Chuan-Yu, istraživač tajvanskog Nacionalnog univerziteta Yunlin, i dodaje:

"Tumač plača beba“, kako smo nazvali tu aplikaciju, može razlikovati više segmenata plača beba - plač izazvan glađu, mokrim pelenama, nenaspavanošću i boli. Do sada, na osnovu povratnih informacija roditelja, tačnost aplikacije tokom testiranja koja smo obavili je preko 90 odsto. Testirali smo uzorke plača beba do dva tjedna starosti."

Tačnost aplikacije je do 85 procenata kada su u pitanju primjeri plača beba od 30 dana do dva mjeseca. Za četveromjesečne bebe pouzdanost aplikacije je nešto niža - 77 odsto...

Guo Young-Ming je jedan od onih mladih očeva koji se oslanja na tumačenje „Tumača plača beba":

"Za nove roditelje, kao što smo ja i moja supruga, najveća bojazan je ne znati zašto plače naša beba, ne znati šta moramo uraditi... I upravo kada smo u nedoumici, ta nova aplikacija nam pomaže da prosudimo što bi mogli učiniti, što bi mogao biti naš korak."

Nakon što bude snimljen plač bebe, aplikacija je programirana da snimljeni plač uporedi sa oko 200 hiljada uzoraka plača drugih beba, pohranjenih u datoteci odgovarajućeg kompjuterskog programa. Za bebe starije od 6 mjeseci aplikacija nije primjenjiva. To već doba do kada mladi roditelji stiču potrebno iskustvo i mogu prepoznati uzroke plača njihovih beba. Do tada "Tumač plača beba" je, kako pokazuju testiranja i praktična primjena, znatna olakšica mladim roditeljima u trenucima kada su zbunjeni i uplašeni plačem njihovih najdražih.

Taiwan: Aplikacija koja tumači plač beba
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG