Linkovi

Otkucaji srca iz daljine


Jedna start-up tvrtka iz Londona koristi tehnologiju za povezivanje parova koji žive odvojeno putem kucanja njihovih srca. Pillow Talk - ili, kako bi mi to rekli, ''Šaputanja na jastuku'' - spravica je koja se može nositi i koja registrira otkucaje srca, a potom prenosi zvuk do zvučnika postavljenog pod jastukom voljene osobe.

Održavanje veze za parove koji su ''rasuti'' po svijetu, razdvojeni oceanima ili kontinentima, uvelike ovisi o tekstovnim ili email porukama, telefonskim pozivima ili chatovima. No, to nije dovoljno za Joannu Montgomery, osnivateljicu londonske tvrtke za interaktivni dizajn, Little Riot.

Dok je studirala digitalni interaktivni dizajn na Sveučilištu Dundee, proučavala je nove načine komuniciranja putem tehnologije. Ona govori:

''Studirala sam interaktivni dizajn i proučavala na koji način komuniciramo s drugim ljudima koristeći tehnologiju. Shvatila sam da sve metode našeg povezivanja uključuju ekran. U ovom slučaju, umjesto da s nekim razgovaramo putem telefona, komunikacija se obavlja na malom ekranu pametnog telefona ili laptopa. Mislim da je tehnologija za sada dostigla svoj maksimum u video pozivima, dakle to što vidimo i čujemo osobu s druge strane je najbolje što imamo.''

Frustrirana emotikonima i pikseliziranim video pozivima, Joanna je osmislila Pillow Talk, spravicu koja se može nositi oko ruke, a koja registrira otkucaje srca i taj zvuk prenosi do zvučnika postavljenog pod jastuk voljene osobe.

Bit je stvoriti nešto što parovi, obitelji i prijatelji mogu osjetiti, ne samo čuti ili vidjeti.

Ovu tehnologiju pokreće smartphone aplikacija koja je s narukvicom i zvučnikom povezana Bluetoothom i čuju se trenutačni otkucaji srca. Joanna se nada da će ova prilika da međusobno podijele nešto intimno poput otkucaja srca, parove koji žive na udaljenim mjestima učiniti da se osjećaju povezanima na originalan način.

''Ovo je Pillow Talk. Funkcionira na sljedeći način: oba partnera imaju narukvicu s kojom tijekom noći spavaju. U njoj se nalazi mali senzor za otkucaje srca, a ovo je zvučnik koji stavite ispod jastuka. Narukvica registrira vaše otkucaje srca i odašilje ih do jastuka druge osobe...dakle ja bih na mom jastuku čula puls moje voljene osobe gdje god da se ona nalazi.'', kaze Joanna,

Iako je prvotno zamišljena za parove koji žive daleko jedni od drugih, Joanna kaže da je upotrebljava svatko. Djeca onih koji su u vojnoj službi daleko od kuće, na primjer, koriste je kako bi bila bliže svom ocu ili majci.

''Mislili smo da će je uglavnom koristiti oni koji žive odvojeno, ali Pillow Talk koriste ljudi koji nisu u mogućnosti živjeti zajedno, ili oni u različitim vremenskim zonama - recimo, jedna osoba ovdje ode na posao i sjedi s narukvicom za radnim stolom, dok mu djevojka spava u Australiji.''

To je novi pristup tehnologiji koja se može nositi, gdje dominiraju sprave namijenjene sportu i fitnessu. Joanna kaže da je teško opisati taj osjećaj, ali da je blizak osjećaju da ležite s glavom na grudima voljene osobe i slušate udaranje njenog srca.

''Kad pokažem ovu napravu ljudima, objasnim im kako funkcionira, a oni nisu sigurni što da misle...no, kad stave svoju ruku na jastuk i to osjete, budu dirnuti. Mislim da osjete neku radost, što nam je i bio cilj,'' kaže Joanna Montgomery.

Dvije narukvice i dva zvučnika mogu se naručiti na internetu za 179 američkih dolara.

XS
SM
MD
LG