Linkovi

U gradiću Teaneck, u New Jerseyu, mali biznisi nalaze kretivne načine da prežive


U gradiću Teaneck, u New Jerseyu, mali biznisi nalaze kretivne načine da prežive
U gradiću Teaneck, u New Jerseyu, mali biznisi nalaze kretivne načine da prežive

Uslijed slabe ekonomije, i konkurencije velikih lanaca trgovina, mali biznisi jedva preživljavaju

Mnoge male tvrtke u Sjedinjenim Državama ovih dana jedva preživaljavaju, zbog ekonomske situacije, promjena u tehnologiji, i konkurencije velikih lanaca trgovina. U malom gradiću Teaneck, u saveznoj državi New Jersey, vlasnici malih biznisa to itekako osjećaju. No, oni pronalaze kreativne načine da se nose s poteškoćama.

Četvrta generacija pekara, Richard Heisler, vlasnik je 80 godina stare košer pekare u Teanecku, u New Jerseyu. Pekara Butterflake jedna je od najpoznatijih u njujorškom metropolitanskom području. No, gospodin Heisler kaže da pekare polako izumiru.

"Prije 40 godina kruh, peciva i kolače niste mogli kupiti nigdje drugo nego u pekari. Danas potrošači imaju čitav niz mjesta gdje to mogu nabaviti", kaže on.

Ta druga mjesta uključuju male trgovine, te velike lance samoposluga. Mnoge od njih imaju svoje vlastite pekare u kojima peku kolače i peciva, sve na jednom mjestu. Gospodin Heisler kaže da se njegov biznis mijenja kako bi se prilagodio potrošačima.

"Mi se razlikujemo od drugih jer u našoj pekari ne koristimo orahe. Razlikujemo se po tome što stalno pronalazimo nove recepte i što smo kreativni. Opslužujemo ne samo židovsku zajednicu, koja predstavlja velik dio ovog grada, nego i muslimansku i hindu zajendicu. Obraćamo pažnju na posebne prehrambene zahtjeve tih zajednica. Dakle, pronašli smo različite načine da privučemo potrošače i povećamo obim posla".

Na ulici Ceder Lane nalaze se neki od najstarijih biznisa u gradu. Neki od njih su se reorganizirali kako bi zadržali svoje klijente, no drugi su morali zatvoriti. Predsjednik gospodarske komore grada, Larry Bauser, kaže da većina vlasnika malih biznisa niti ne znaju da mogu tražiti pomoć njihove organizacije.

"Mislim da mnogi od njih ne znaju da im mi možemo pomoći kada imaju problema pa nas ni ne kontaktiraju. Mi možemo vidjeti postoji li nešto što možemo učiniti da im pomognemo da prežive. Neki su se biznisi zatvorili jer su njihovi vlasnici ostarili i željeli se umiroviti. Umjesto da potraže nekoga tko bi htio preuzeti njihov biznis, oni ih jednostavno zatvore", kaže gospodin Bauser.

Kako bi preživjeli, mali biznisi moraju zadovoljiti potrebe lokalne zajednice, kaže vlasnik jedne trgovine u Teanecku. Radi se o trgovini poklona, u sastavu koje je i košer kafić, s internetom. Vlasnik Bruce Prince otvorio ju je prije dvije godine.

"Ideja je da mali biznis može zadovoljti zajednicu na jedan drugačiji način i imati na umu što ta zajednica treba. Također na umu treba imati i cijene - mi se trudimo da naše cijene budu bolje od drugih".

U nastojanjima da se održe na životu, ne samo da lokalni biznisi u ovom gradu postaju više specijalizirani za potrebe svojih potrošača, već se također trude da izlažu radove lokalnih umjetnika.

XS
SM
MD
LG