Linkovi

Težak položaj žena u Iraku


Težak položaj žena u Iraku
Težak položaj žena u Iraku

Po iračkoj tradiciji, žene se smatraju ključnom vezom koja društvo drži na okupu. Od njih se očekuje da se brinu o svojim obiteljima, bez obzira na poteškoće

Žene u Iraku su posebno teško pogođene ratnim i drugim sukobima. Nakon tri rata od 1980. godine, sektaških sukoba i terorističkih napada, mnoge od njih izgubile su barem jednog bliskog rođaka. Iračanke su zabrinute o budućnosti pod aktualnom vladom.

Po iračkoj tradiciji, žene se smatraju ključnom vezom koja društvo drži na okupu. Od njih se očekuje da se brinu o svojim obiteljima, bez obzira na poteškoće.

Sadia Jabar majka je petero djece i udovica. 2004. godine teroristi su ubili jednog od njenih sinova jer je radio za američku tvrtku. Iza njega je ostala traumatizirana i osiromašena obitelj.

"Ne znam što da radim, svijet se preda mnom raspada. Od prodaje namještaja kupujem lijekove za bolesno dijete. Djeca ne ide u školu. Ništa nije dobro. Dijete mi je jako bolesno. To je gore nego smrt."

Sadia Jabar sada prodaje i ono što sama sašije. Pomažu joj iz jedne organizacije za pomoć ženama. Pesimistična je kada je u pitanju budućnost:

"Mislim da će biti još gore. Mislim da će biti gore zbog svakodnevnih sektaških sukoba i zbog nejedinstva vlade."

Ni Nastavnica Wameed Marhoon nema povjerenja u aktualnu iračku vladu i sa strahom razmišlja o budućnosti svoje djece:

"Najveći problemi su vjerski sukobi, korupcija, politika, razaranja, nestabilnost, nedostatak sigurnosti. Osim toga, svatko tko dođe u zemlju želi novac, želi profitirati. Nitko ne misli na ljude, nitko ne misli na nas."

Iračanke su često prisiljene brinuti ne samo o vlastitioj djeci, već i o djeci poginulih rođaka. Uz to, aktivnosti i slobode žena ograničavaju vjerske skupine ističe aktivistica za ljudska prava Sundus Abass:

"Kao prvo, određuju nam naše osobne slobode: kakvu bi odjeću trebale nositi, smijemo li raditi, smijemo li studirati – jer žene ne bi smjele ići na fakultet, kao niti voziti auto… To su stvari koje nisu prirodne u našem društvu."

Brat Sundus Abass ubijen je u sektaškim sukobima 2006. godine. Ona se plaši ponovnog rasplamsavanja te vrste nasilja:

"Mislim da će u Iraku biti još više nasilja u bližoj budućnosti."

Takva budućnost brine mnoge Iračane. Oni se pitaju može li njihova vlada preduprijediti, smiriti, sektaške napetosti koje su prije pet godina dovele Irak na rub građanskog rata.

XS
SM
MD
LG