Linkovi

SAD – 26 milijardi dolara za očuvanje poslova u javnom sektoru


Škole se pripremaju za povratak učenika u septembru, ali se još ne zna koliko će ih učitelja dočekati
Škole se pripremaju za povratak učenika u septembru, ali se još ne zna koliko će ih učitelja dočekati

Predsjednik Barack Obama je jučer potpisao zakon koji će, kako je rekao, sačuvati 300 hiljada radnih mjesta za nastavnike, policajce i druge uposlenike u javnom sektoru. Zastupnički dom Kongersa je, kratko prije toga, na specijalnoj sjednici odobrio zakon vrijedan 26 milijardi dolara.

Predsjednik Obama je rekao da je zakon bio nepohodan prije nego se učenici vrate u škole sa znatno smanjenim brojem nastavnika koji su odpušteni zbog krize u budžetima u državama koje su najteže pogodjene recesijom.

Zastupnički dom je već odpočeo šestonedjeljnu ljetnu pauzu kada je Senat prošle sedmice odobrio zakon. Nakon toga je predsjedavajuća Nancy Pelosi pozvala zastupnike da se vrate u Washington na jučerašnje jednodnevno zasjedanje, kako bi usvojili zakon i dostavili ga predsjedniku Obami na potpis. Novcem koji je osiguran ovim zakonom oko 140 hiljada nastavnika će sačuvati svoj posao. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti je to promatrala očima otpuštenog nastavnika muzike u Yonkersu, u New Yorku.

Nastavnik muzike Aaron Harper se nada da će, zahvaljujući novom zakonu, ponovo podučavati djecu
Nastavnik muzike Aaron Harper se nada da će, zahvaljujući novom zakonu, ponovo podučavati djecu

Aaron Harper je u igri sa polaznicima ljetnog kampa…ali, on bi radije da ih uči akorde i ritmove.

U junu, Harper je održao svoje posljednje časove instrumentalne muzike u školskoj oblasti Yonkers, u predgradju New Yorka.

On je sa blizu 200 drugih nastavnika u Yonkersu odpušten u junu, prije nego je Zastupnički dom odobrio zakon koji će osigurati 10 milijardi dolara kako države ne bi morale smanjivati broj nastavnika.

"Kada nema fondova za obrazovanje, okrug radi ono što mora. Ja to razumijem, ali u isto vrijeme mislim da trebaju brinuti o djeci", kaže Harper.

Novim zakonom novac će se iz federalnih fondova dodjeliti državama, a Yonkers će onda od države New York primiti 6,5 miliona dolara što će sačuvati 90 nastavničkih mjesta. Uprava škole će odlučiti koga će vratiti od otpuštenih nastavnika.

Kada je novinarka Glasa Ameerike upitala da li će vratiti Aarona Harpera, Bernard Pierorazio, upravnik školskog okruga Yonkers je odgovorio da jako cijene tog nastavnika muzike, ali...

Bernard Pierorazio, upravnik školskog okruga Yonkers u predgradju New Yorka
Bernard Pierorazio, upravnik školskog okruga Yonkers u predgradju New Yorka

"Da se uklopimo u budžet moramo zadržati samo osnovno, a od svega što školu čini posebnom kao umjetnost, muzika, biblioteka, nažalost moramo odustati."

Za zakon su u Zastupničkom domu uglavnom glasali demokrati. Republikanci tvrde da će on povećati troškove vlade.

John Kline, zastupnik republikanac smatra da:

"Federalna pomoć nije odgovor. Trošenje 10 milijardi dolara kojih nemamo neće unaprijediti javno obrazovanje niti zaštititi naše najbolje nastavnike."

U muzičkoj učionici, nove uniforme čekaju članove školskog orkestra kojeg je Aaron Harper osnovao prije četiri godine, dok sam Harper čeka na konačnu odluku da li će ga vratiti da ponovo podučava muziku.

"Bog zna, ja volim da podučavam. Ja volim djecu. Ja sa djecom radim 365 dana u godini. Plata? Da, ja sam zabrinut za platu i nemogućnost da podržavam svoju porodicu, ali najviše me pogadja kako će to djeca primiti", kaže Harper.

Škola u Yonkersu se priprema za povratak učenika u septembru, ali se još ne zna koliko će ih učitelja dočekati.

XS
SM
MD
LG