Linkovi

Godina u kojoj se odlučuje uspjeh republikanske stranke na narednim Kongresnim izborima


Tea Party
Tea Party
Rezultate izbora za guvernere nekoliko saveznih država, koji su održani u utorak, neki promatrači vide kao naznaku toga kako bi Amerikanci mogli glasati na izborima za američki Kongres , koji se održavaju slijedeće godine.

Virginia je dobila novog demokratskog guvernera , iako je utrka bila mnogo tješnja nego se pretpostavilo.

A u New Jerseyu je republikanski guverner Chris Christie dobio drugi mandat.

Na oba ova natjecanja je na različite načine utjecao politički pokret Čajanka - ultrakonzervativno krilo republikanske stranke.

Članovi Čajanke u Kongresu su najviše doprinijeli nedavnom djelomičnom blokiranju rada vlade, u nastojanju da onemoguće stupanje na snagu programa zdravstvenog osiguranja predsjednika Obame.

Analitičari kažu da je nepopularna blokada rada vlade uveliko naškodila republikanskom kandidatu za guvernera Virginije, Ken Cuccinelli-ju, koji ima jake veze s Čajankom.

Ipak, Cuccinelli je smanjio razliku u glasovima upravo napadajući zdravstveni program Obamacare, riječima:

“Virginia shvata da je Obamacare zakon propast, jer vi ste ti koji želite biti odgovorni za svoju zdravstvenu njegu, a ne vlada.

Na kraju su glasači u Virginiji izabrali demokratu Terry McAuliffe - a, koji je obećao da će suradjivati s republikancima.

Samo pomislite šta sve možemo postići u našoj Virginiji ako budemo radili zajedno., kazao je McAuliffe nakon pobjede.

A u New Jerseyu, velika reizborna pobjeda za republikanca Chris Christija, koja je postignuta uz pomoć i demokrata i manjina.

Voditi na pravi način znači mnogo manje govoriti, a mnogo više slušati. Da svi sjednemo za stol, i poslušamo uz poštovanje šta jedni drugima imamo reći, kazao je Chris Christie.

Tad Devine, demokratski strateg za Christijevu pobjedu kaže:

“On je uspio pobijediti u vrlo demokratski orjentiranoj saveznoj državi , državi gdje je oba puta glasove odnio predsjednik Obama, i postao je guverner koji je odnio pobjedu velikom razlikom u broju glasova.

Republikanski strateg Ford O’Connell kaže da u Čajanci iz ovih izbora moraju naučiti lekciju, ili...

Ovim svim je pokret Čajanka ostao u nekoj vrsti neodredjenog vacuuma, gdje ih sluša samo minimum radikalne baze. Problem za njih je kako proširiti svoju privlačnost i više od te republikanske osnove.

Unutrašnja borba koja će se voditi kada su u pitanju nacionalni izbori, jest ona i za srce i za dušu republikanske stranke, kažu analitičari. Hoće li se republikanci okrenuti ka ekstremnom konzervatizmu, ili će postati umjereniji?

Još jednom O'Connell:

“Ovisno o tome kako se ova borba završi, to može voditi dodatnim bitkama, lošem funkcioniranju vlade i možda novim blokadama. A to sav svijet budno prati, jer Amerika je ipak i dalje najrobusnija ekonomija u svijetu.

Gospodin O’Connell kaže da će rezultati ovonedjeljnih izbora natjerati pokret Čajanka da nastavi borbu protiv Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju , jer vjeruju da na toj platformi mogu pobijediti na budućim izborima. Medjutim, gubitak Virginije na izborima bi takodjer mogao ohrabriti umjerene republikance da umanje te napade, kako bi se dopali većem izbornom tijelu.
XS
SM
MD
LG