Linkovi

Teške posljedice protesta u Francuskoj


Razbijena autobuska stanica u Parizu, 9. decembar 2018.
Razbijena autobuska stanica u Parizu, 9. decembar 2018.

Radnici u Parizu ponovo su čistili ulice od polomljenog stakla i uklanjali zapaljena vozila poslije još jednog nasilnog protesta u subotu, dok je vlada objavila da francuski predsjednik Emmanuel Macron planira da se za nekoliko dana obrati naciji.

Anti-vladini demonstranti izazvali su haos u gradu, četvrtu subotu za redom, bacali projektile, palili automobile i razbijali prodavnice i restorane.

Širom Pariza, demonstranti su razbijali izloge radnji, a zidove i prozore prekrivali grafitima protiv Macrona koji se suočava sa kritikama zato što se nije obraćao javnosti više od nedjelju dana, uprkos pogoršanju nasilja.

Protesti takozvanih žutih prsluka izbili su 17. novembra kada je na ulice širom zemlje izašlo oko 300 hiljada demonstranata koji su protestovali zbog povećanja poreza na gorivo, ali i Macronovih liberalnih ekonomskih reformi.

Demonstranti prekriveni krvlju poslije nasilnih protesta u Parizu, 8. decembar 2018.
Demonstranti prekriveni krvlju poslije nasilnih protesta u Parizu, 8. decembar 2018.

Vlada je ove nedjelje otkazala planove da podigne poreze na gorivo da bi smirila situaciju, ali su protesti već prerasli u otvorenu pobunu protiv francuskog predsjednika.

Demonstranti zahtevaju niže poreze, veću minimalnu cijenu rada i penziju. Međutim, uzimajući u obzir deficit u Francuskoj i pravila EU, Macron ima vrlo malo prostora za postizanje većeg konsenzusa.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire ​rekao je u nedjelju da protesti imaju teške posljedice po ekonomiju i da se očekuje novo usporavanje ekonomskog rasta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG