Linkovi

Tawakkol Karman: Borba za boljitak Jemena se nastavlja


Tawakul Karman prilikom jednog protuvladinog prosvjeda glavnom gradu Jemena, Sani
Tawakul Karman prilikom jednog protuvladinog prosvjeda glavnom gradu Jemena, Sani

Gospođa Karman kaže da mladi na Srednjem istoku uče da su mirni prosvjedi, a ne terorizam, najbolji način za postizanje njihovih ciljeva

Jemenska aktivistica Tawakkol Karman, koja je jedna od ovogodišnjih dobitnica Nobelove nagrade za mir, kaže da će se nastaviti demokratski pokret kojeg ona pomaže predvoditi, unatoč tranzicijskom planu kojeg je razvilo Vijeće za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva i kojeg je priznala međunarodna zajednica.

Prosvjedujući u ime slobode u svim dijelovima zemlje tijekom ove godine, stotine tisuća Jemenaca uspjelo je prisiliti predsjednika Alija Abdullaha Saleha da odstupi s vlasti. No, on je to učinio pod uvjetom da se okončaju prosvjedi i štrajkovi. To se neće dogoditi, kaže dobitnica Nobelove nagrade za mir Tawakkol Karman:

"Naravno da će ljudi nastaviti s mirnom revolucijom sve dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi i ciljevi."

Vladin tranzicijski plan predviđa postavljanje jemenskog dopredsjednika na predsjednički položaj. Gospođa Karman to naziva nedemokratskim, korumpiranim i protivnom svemu za što su se borili i za što su ginuli oni koji su tražili promjene:

"Ostat ćemo na trgovima sve dok ne stvorimo novu - demokratsku i modernu - zemlju."

Iza Tawakkol Karman je dug put: šest godina pisanja i prosvjeda te godina dana života u šatoru na glavnom trgu u Sani, jemenskom glavnom gradu. Sada kad strani čelnici slušaju što ona govori, gospođa Karman želi da se zamrzne imovina Salehovog režima i podigne optužnica protiv njega pri Međunarodnom sudu pravde:

"Imam povjerenja u međunarodnu zajednicu i vjerujem da će reagirati. U protivnom, odabrat će krivi put jer mi ćemo postići svoj cilj, nećemo se vratiti na staro. Odabrali smo put slobode i časti, odabrali smo demokratsku zemlju, i sve ćemo učiniti da to i ostvarimo."

Tawakkol Karman kaže da zapadni čelnici nisu u pravu ako misle da će narodna vlada Jemena naškoditi njihovim naporima u borbi protiv al-Qaide i ostalih terorističkih skupina u zemlji:

"Ali Saleh i njegova vlada stvorili su okružje za teroriste i al-Qaidu. Mi znamo da je diktatura isto što i al-Qaida. I znamo da smo jedini kojima je u interesu da se isrcpe al-Qaidini resursi. Mi smo budućnost i smatramo se odgovornima da to i ostvarimo."

Gospođa Karman kaže da mladi na Srednjem istoku uče da su mirni prosvjedi, a ne terorizam, najbolji način za postizanje njihovih ciljeva. S trideset i dvije godine, ova novinarka i majka troje djece najmlađa je osoba kojoj je ikad dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Na pitanje što je motivira na takvo djelovanje, Tawakkol Karman je odgovorila:

"Kriza. Kriza kojom smo okruženi. Naša zemlja propada zbog nje. Zbog toga smo se upitali na koji način možemo spasiti svoju zemlju i kako možemo postati dio rješenja, a ne problema."

Odbor za Nobelove nagrade je saopćio da je dodijelio Nagradu za mir gospođi Tawakkol Karman za njenu mirnu borbu za boljitak svoje zemlje, posebice za bolji položaj žena. Ona kaže da će se ta borba nastaviti.

XS
SM
MD
LG