Linkovi

Tetovaža i kako je se riješiti


Tetovaža i kako je se riješiti
Tetovaža i kako je se riješiti

Tetovaža je i dalje veoma popularna medju mladima u Americi, premda vas pokazivanje tetovaže više ne predstavlja kao buntovnika. Ustvari, koliko god ljudi i dalje želi tetovažu, toliko je, ako ne i više onih koji bi da se riješe tetovaže.

David, koji ne želi da nam kaže i svoje prezime, objašnjava kako ga je ogromna tetovaža koju ima štitila u borbi, dok je kao američki vojnik bio u Iraku:

- To je samo dvoglavi orao sa štitom u sredini.

Sada je David otac troje male djece, i kao i mnogi drugi, potpuno je promijenio mišljenje o tetovažama, o svojoj posebno. Zato je, kaže, došao u ovu kliniku za lasersko uklanjanje tetovaža u Washingtonu, da se toga riješi zauvijek:

- Nisam ni mislio o tome da ću jednog dana imati djecu i da ce ona to moći da vide. Želim da svojoj djeci budem dobar uzor. Kad sam dobio i treće dijete, odlučio sam da oni to ne treba da vide…CHNICIAN))

Ken Saler vodi laserski centar. Kaže da mu je tipičan klijent ili pacijent – osoba ženskog pola sa karijerom, koja osjeća da joj tetovaža koju je uradila tokom srednje škole ili fakulteta – sada predstavlja balast u karijeri:

- Neke reagiraju veoma emotivno i kažu da je dolazak na kliniku najbolji dan u njihovom životu.. 20 godina gledam želim da se toga riješim, kažu, i ne možete zamisliti koliko to želim…

Prema nalazima Istraživačkog centra PEW, više od trećine Amerikanaca izmedju 18 i 40 godina ima barem jednu tetovažu. I, kako postaju stariji, sve vise ih dolazi u ovakve klinike da im se ukloni umjetnički izraz sa njihove kože. Klinike i centri za obuku za rad sa laserom kažu da biznis cvjeta…, neki tvrde da se svake godine udvostruči.

Jennifer Bezdicek je advokat u Washingtonu. Dolazi kod Kena da joj ukloni malu tetovažu sa nožnog članka - srce i ružicu:

- Tetovirala sam se kad mi je bilo 18 godina. Nije to baš bilo mnogo pametno.. Sad baš i nije lijepo nositi to dok razgovaraš sa klijentima ili odlaziš na neka važna mjesta. Želim da se toga riješim i da vise ne brinem o tome.

Nova laserska tehnologija proceduru čini skoro bezbolnom i pristupačnijom svakom džepu. Laser razbija čvoriće tetovažnog mastila, dok ne postanu tako mali da ih organizam dalje sam izbaci. Za potpuno uklanjanje tetovaže treba nekoliko seansi, kaže David:

- Mislio sm da to treba da ostane zauvijek, ali shvatiš da ne moraš imati sliku na tijelu da bi pokazao kako se osjećaš. To je ipak nešto unutrar tebe.

Sve vise Amerikanaca, poput Davida, na kraju požali što nosi tetovažu. I sve vise je klinika koje im pomažu da sa svoje kože izbrišu slike iz prošlosti.

XS
SM
MD
LG