Linkovi

Uz zvuke tanga - do zdravijeg srca


Tango terapija se primjenjuje među srčanim bolesnicima u jednoj bolnici u Buenos Airesu
Tango terapija se primjenjuje među srčanim bolesnicima u jednoj bolnici u Buenos Airesu

Tango i milonga mogu imati iste koristi za koronarne arterije i srce kao i hodanje ili trčanje.

Svi doktori se slažu da je jedan od najboljih recepata za dug život i dobro zdravlje tjelovježba. I svi se isto tako slažu da je jedan od najboljih oblika vježbe, ples. Takva vrsta terapije se upravo primjenjuje među srčanim bolesnicima u jednoj argentinskoj bolnici. Tu pacijenti na kardiološkom odjelu, kao dio terapije, prolaze kroz plesne vježbe. I s obzirom da je bolnica u Buenos Airesu, radi se, o čemu drugom, nego o tangu.

Plešući do zdravlja, plesači tanga u Buenos Airesu su zapravo tu iz medicinskih razloga. Kardiolog, doktor Alberto Marani kaže da je učenje omiljenog argentinskog plesa, tanga, zapravo put ka zdravijem srcu.

Tango i milonga mogu imati iste koristi za koronarne arterije i srce kao i hodanje ili trčanje, kaže doktor Marani.

Pacijenti, polaznici tanga, su ili pretrpili srčani udar ili su imali operaciju srca ili ugradnju bajpasa. Oni ne samo da od ovog plesa imaju medicinske koristi, već i uživaju u ovom obliku fizikalne terapije.

Volim tango, čitav sam život želio da naučim plesati. U rehabilitacionom centru mi je pružena ta šansa i zavolio sam tango. I sve dok ne budem plesao isto kao i učitelji, neću odustati, kaže Aladino Manilardi, koji je pretrpio srčani udar.

Mislim da ću postajati sve bolji, jer mi se sviđa. I to je izvanredna stvar za odvraćanje pažnje. Sada bih vjerovatno kod kuće gledao televiziju, ali sam umjesto toga ovdje, zabavljam se i uživam. Osim vježbe, tango je dobar za srce, kaže pacijent Emilio Ossola.

Svaki korak tanga ovdje znači korak ka boljem zdravlju, kao i jačem i boljem srcu.
Uz zvuke tanga-do zdravijeg srca
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
XS
SM
MD
LG