Linkovi

Tadžikistan: Najvišim jarbolom u Guinness-ovu knjigu rekorda


Tadžikistan: Najvišim jarbolom u Guinness-ovu knjigu rekorda
Tadžikistan: Najvišim jarbolom u Guinness-ovu knjigu rekorda

Uz postojeće, stižu i nove narudžbe. Trident Support i David Chambers postaviće visoke jarbole u Nigeriji, u Maleziji i u ruskom Sočiju, gradu domaćinu zimskih olimpijskih igara 2114. godine. Da li će biti viši od tadžikistanskog, najvišeg u svijetu, nosača državne zastave ostaje da se vidi.

Najviši nosač zastave na svijetu podignut je u Tadžikistanu i na njega je ovješena, takođe najveća zastava u svijetu. U Dušanbeu, glavnom gradu te bivše sovjetske republike, smještene u Centralnoj Aziji, ima i onih koji smatraju tu gradnju dobrom, ali i onih koji misle da jedna siromašna zemlja nije trebala potrošti toliki novac.

Nosač zastave visok 165 metara uveo je Tadžikistan u Guinness-ovu knjigu svjetskih rekorda prošlog mjeseca, upravo u vrijeme kada je proslavljana 20. godišnjica neovisnosti.

Firma Trident Support, koju vodi Amerikanac David Chambers postavila je taj jarbol.

„Uvijek govorimo našim klijentima da ne gradimo za Guinness-ovu knjigu rekorda. Gradimo za državu i njene ljude“ - ističe Chambers.

On dodaje da je čelični nosač, naravno u sekcijama, napravljen u Dubaiju, brodom transportovan do Irana, te kamionima, preko Turkmenistana i Uzbekistana, prevezen do Dušanbea.

Nakon ispinjanja uz preko 550 prečki, David Chambers i reporter Glasa Amerike našli su visoko nad zemljom, na platformi na kojoj je isntalirana i mala meteorološka stanica. Chambers kaže da će i zastava površine 1.800 kvadratnih metara i teška 350 kilograma ući u Guinness-ovu knjigu rekorda kao najveća zastava ovješena na jarbol.

Tadžikistan: Najvišim jarbolom u Guinness-ovu knjigu rekorda
Tadžikistan: Najvišim jarbolom u Guinness-ovu knjigu rekorda

Dole, na zemlji, Tadžikistanci i odobravaju i neodobravaju gradnju nosača.

Barbee Mahmoud, student, smatra da su zastava i nosač moralni podsticaj Tadžikistancima:

„Došao sam izdaleka da vidim zastavu moje zemlje. Ponosan sam, volim je.“

On takođe ističe da je, zahvaljući jarbolu i zastavi, Tadžikistan na svjetskoj mapi:

„Sada cijeli svijet zna na našu zastavu, za naš jarbol.....“

„Zastava je simbol ponosa naše države. I vrijedilo ju je dići tako visoko. Naš ponos vrijedi više od uloženog novca“ - dodaje jedan drugi Tadžikistanac.

Drugi misle drugačije. Po njima 3,5 miliona dolara za gradnju i postavljanje nosača i 210 miliona dolara potrošenih za obilježavanje godišnjice neovisnosti, što je 10 odsto godišnjeg nacionalnog budžeta Tadžikistana, je previše.

Zafar Abdullayev, bloger, kaže:

„Nije dobro jer je Tadžikistan jedna od najsiromašnjih država nastalih raspadom Sovjetskog Saveza. I korupcija je kod nas ogromna. Potrošiti toliki novac na pompezne projekte, i to pred zimsku sezonu, kada nam uobičajeno nedostaje električne energije, nikako nije dobro.“

Muhiddin Kabiri, opozicioni političar, optužuje vladu da postavljanjem nosača nastoji ublažiti komplesk inferiornosti Tadžikistana:

„Znate kako se kaže - mali ljudi kupuju i nose cipele sa visokom petom da bi izgledali viši. Ako nismo u stanju privući pažnju našom ekonomijom, turizmom, visokom tehnologijom, demokratijom, poštivanjem ljudskih prava... hajdemo to onda, u svijetu, najvišim jarbolom i najvećom zastavom.“

Davidu Chambersu su takve kritike poznate od ranije. I biće ih još, kaže i dodaje:

„Gradimo nosače državnih zastava, doduše ispod 100 metara visine u Južnoj Africi, Indiji, Angoli....“

Uz postojeće, stižu i nove narudžbe. Trident Support i David Chambers postaviće visoke jarbole u Nigeriji, u Maleziji i u ruskom Sočiju, gradu domaćinu zimskih olimpijskih igara 2114. godine.

Da li će biti viši od tadžikistanskog, najvišeg u svijetu, nosača državne zastave ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG