Linkovi

Talibani slave godinu dana na vlasti, kritike po pitanju prava i zloupotreba


Talibanski borci slave prvi godišnjicu od osvajanja glavnog grada Afganistana, Kabula, ispred ambasade SAD u Kabulu, 15. august 2022.
Talibanski borci slave prvi godišnjicu od osvajanja glavnog grada Afganistana, Kabula, ispred ambasade SAD u Kabulu, 15. august 2022.

Talibani su u ponedjeljak obilježili godinu dana otkako su ponovo preuzeli vlast od vlade koju su podržavale SAD u Kabulu, u Afganistanu, tražeći međunarodno partnerstvo u uspostavljanju stabilnosti u zemlji koja je potresena godinama rata.

Borci pobunjeničke grupe koja je postala vladajuća izašla su na ulice u afganistanskim gradovima, uključujući prijestolnicu, na motociklima i vozilima, uzvikujući pobjedničke slogane. Mala grupa njih također je prošla pored bivše američke ambasade u Kabulu, podižući transparente.

Talibani su preuzeli vlast 15. augusta 2021, nekoliko dana prije nego što su se američke i NATO trupe povukle iz Afganistana poslije skoro 20 godina rata sa pobunjenicima

"Želimo da iskoristimo ovu priliku da imamo dobre i snažne političke i ekonomske odnose sa svim zemljama regiona i svijeta", rekao je potpredsjednik talibanske vlade Abdul Gani Baradar u saopštenju.

"Stabilan i samodovoljan Afganistan je u interesu svih. Hajde da radimo zajedno na održavanju i jačanju ove stabilnosti", dodao je Baradar.

Ali Ujedinjene nacije i strane vlade, uključujući SAD, obnovile su svoje pozive talibanima da ispoštuju obaveze koje će spriječiti Afganistan da postane utočište za terorističke grupe, da upravljaju zemljom inkluzivno i poštuju ljudska prava, posebno prava žena na rad i da nastave obrazovanje.

"Međunarodna zajednica će nastaviti da očekuje da talibani ispune obaveze koje su dali afganistanskom narodu u ključnim oblastima", rekao je portparol američkog State Departmenta Ned Price novinarima u Washingtonu.

Međutim, Price je doveo u pitanje antiteroristička uvjeravanja islamističkih vladara data svijetu, pozivajući se na prošlomjesečno ubistvo odbjeglog vođe Al Kaide Ajmana al Zavahirija u napadu američkog drona na njegovu sigurnu kuću u srcu Kabula.

"Pažljivo razmatramo implikacije toga, jer u smislu nesposobnosti ili nespremnosti Talibana da ispune obaveze koje su dali narodu Afganistana u pogledu prava žena i djevojaka, ovo je bila teška kršenje sporazuma između SAD i Talibana", rekao je Price.

Talibani su osudili napad, rekavši da nisu bili svjesni al-Zavahirijevog prisustva u Kabulu, i obećali da će sprovesti "ozbiljnu" i "sveobuhvatnu" istragu o tom pitanju. Islamistička grupa je također osudila akciju SAD kao narušavanje suvereniteta afganistanske teritorije i međunarodnih zakona.

Talibanski ministar inostranih poslova Amir Kan Mutači rekao je na skupu u Kabulu u ponedjeljak da je njihova vlada odlučna da ne dozvoli bilo kojoj grupi da prijeti drugim zemljama, uključujući SAD, sa afganistanskog tla, rekavši da se takav incident nije dogodio otkako su se vratili na vlast prije godinu dana .

Price je odbacio medijske izvještaje da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena donijela odluku protiv puštanja bilo kog dijela stranih sredstava afganistanske centralne banke vrijedne oko sedam milijardi dolara koja se drže u Sjedinjenim Državama, kao "jednostavno pogrešne i netačne".

Biden je u februaru izdao uredbu koja ima za cilj da odmrzne polovinu od sedam milijardi dolara za humanitarnu pomoć u korist afganistanskog naroda. Ostatak bi bio zadržan zbog tekućih tužbi u vezi sa terorizmom pred američkim sudovima protiv Talibana.

"Naš fokus trenutno je na stalnim naporima da omogućimo da se 3,5 milijardi dolara u licenciranim rezervama afganistanske centralne banke koriste upravo za dobrobit afganistanskog naroda", rekao je Price.

On je napomenuo da SAD nastavljaju da angažuju tehnokrate afganistanske centralne banke oko mjera za unaprjeđenje ekonomske makroekonomske stabilnosti zemlje.

"Zato sada gledamo na mehanizme koji bi mogli da se uspostave kako bi se obezbjedilo da ovih 3,5 milijardi dolara u očuvanoj imovini efikasno i efektivno dođu do naroda Afganistana na način koji ih ne čini zrelim za preusmjeravanje na terorističke grupe ili negde drugde", rekao je Price.

Afganistanska centralna banka zahtijeva ta zamrznuta sredstva da stabilizuje lokalnu valutu, zaustavi rastuću inflaciju i podstakne aktivnosti vezane za trgovinu u zemlji.

Talibanska vlada, koju čine samo muškarci, zabranila je većini tinejdžerki da pohađaju školu nakon šestog razreda, zabranila ženama većinu državnih poslova i zabranila im da putuju dalje od 72 kilometra osim ako ih prati muški pratilac. Tvrdolinijska grupa brani svoju politiku tvrdeći da je u skladu sa afganistanskom kulturom i šerijatom — islamskim zakonom.

Ograničenje pristupa žena poslu i obrazovanju spriječilo je svijet da prizna talibansku vladu.

Osim što su blokirali pristup Kabulu milijardama dolara u imovini afganistanske centralne banke na međunarodnom nivou, Washington i druge zapadne prijestolnice uvele su ekonomske sankcije i izolovale afganistanski bankarski sektor.

Mjere su gurnule zemlju u ekonomsku krizu i pogoršale ionako loše humanitarne uslove, a milioni Afganistanaca suočeni su sa akutnom glađu.

Price je u ponedjeljak napomenuo da Sjedinjene Države ostaju najveći pojedinačni donator humanitarne pomoći Afganistanu, obećavši više od 774 miliona dolara tokom prošle godine.

Prošlog petka, rekao je, Washington je najavio dodatnih 150 miliona dolara finansiranja.

"Prije godinu dana smo rekli da se naša posvećenost narodu Afganistana neće završiti odlaskom američkih vojnih snaga iz Afganistana. Uspjeli smo da to učinimo dobro", rekao je Price.

XS
SM
MD
LG