Linkovi

Talibani: Pripadnici Islamske države napali vojnu bolnicu u Kabulu


Talibanski borac na blokadi puta nakon napada za koji su osumnjičeni pripadnici Islamske države na vojnu bolnicu, u Kabulu, 2. novmbra 2021.
Talibanski borac na blokadi puta nakon napada za koji su osumnjičeni pripadnici Islamske države na vojnu bolnicu, u Kabulu, 2. novmbra 2021.

Afganistanski talibani saopštili su da su militanti povezani sa regionalnom filijalom Islamske države (IS) poznatom kao Islamska država pokrajine Horasan, ili IS-K, izvršili napad u utorak na glavnu vojnu bolnicu u zemlji, u Kabulu.

Portparol Talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da je u napadu na bolnicu Sardar Mohamad Dawud Kan u oblasti Vazir Akbar Kan ubijeno najmanje sedam ljudi, a ranjeno je pet osoba. Među poginulima su jedno dijete, tri žene i tri talibanska čuvara, dodao je on.

Svjedoci i obezbjeđenje izvijestili su da je napad počeo snažnom eksplozijom na ulazu u bolnicu sa 400 kreveta prije nego što je druga bomba eksplodirala unutar prostranog objekta.

Mudžahid je rekao da je pet napadača tada pokušalo da upadne u glavnu zgradu očigledno da bi napali ljekare i pacijente, ali su talibanske specijalne snage brzo reagovale i osujetile pokušaj.

Pucnjava koja je uslijedila trajala je "15 minuta i ubiljeni su svi militanti DAEŠ-a", rekao je Mudžahid, koristeći arapski akrinom za grupu Islamska država. "U bolnici niko nije povrijeđen".

Teroristička grupa nije odmah odgovorila na optužbe da stoji iza napada.

IS-K je pojačala napade u Afganistanu otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom sredinom augusta. Nasilje je uglavnom usmjereno na talibanske borce i pripadnike manjinske šiitske zajednice, a u njemu je ubijeno ili ranjeno na stotine ljudi.

Militanti Islamske države upali su u vojnu bolnicu 2017. godine i ubili više od 20 ljudi.

Talibani su također gađali objekat dok su vodili smrtonosnu pobunu protiv afganistanske vlade koju je podržavao Zapad i stranih trupa predvođenih SAD.

XS
SM
MD
LG