Linkovi

Talibani i Kina osuđuju američko kršenje vazdušnog prostora Afganistana


Arhiva - Američka bespilotna letjelica MQ-9 na izložbi tokom aeromitinga na pisti u Kandaharu, Afganistan, 23. januara 2018.
Arhiva - Američka bespilotna letjelica MQ-9 na izložbi tokom aeromitinga na pisti u Kandaharu, Afganistan, 23. januara 2018.

Talibani i Kina pozvali su u srijedu Sjedinjene Države da prestanu da lete bespilotnim letjelicama iznad vazdušnog prostora Afganistana, saopštivši da se takvim postupcima krši suverenitet Afganistana i zajednički sporazum.

"Nedavno smo vidjeli kako Sjedinjene Države krše sva međunarodna prava, zakone i... preuzete obaveze prema Islamskim Emiratima (Talibanima) u Dohi, Katar, dok je sveti vazdušni prostor Afganistana pod invazijom američkih bespilotnih letjelica", navodi se u saopštenju Talibana.

Islamistička grupa se pozvala na svoj sporazum sa Vašingtonom iz februara 2020. koji je otvorio put Sjedinjenim Državama i trupama NATO da napuste zemlju. Proces povlačenja okončan je prošlog mjeseca, označavajući kraj skoro 20 godina međunarodnog učešća u afganistanskom ratu.

"Negativne posljedice"

"Pozivamo sve zemlje, posebno Sjedinjene Države, da se prema Afganistanu odnose u skladu sa međunarodnim pravima, zakonima i obavezama... kako bi se spriječile bilo kakve negativne posljedice", upozorili su talibani bez daljih objašnjenja.

Komentara zvaničnika SAD za sada nema. Upozorenje je očigledno izdato kao odgovor na nedavne komentare Pentagona u kojima se kaže da Vašington zadržava "sva potrebna ovlaštenja za izvođenje budućih antiterorističkih operacija" u Afganistanu.

"Ostajemo uvjereni u napredak ovih sposobnosti", rekao je novinarima u petak sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi. "Bez govora o posebnim pravilima angažovanja u vezi sa vazdušnim napadima, trenutno ne postoji potreba za čišćenjem vazdušnog prostora sa talibanima. I ne očekujemo da bi bilo koji budući protivteroristički napadi zavisili od takvog odobrenja".

Kina je u srijedu takođe izrazila protivljenje operacijama američkih bespilotnih letjelica u vazdušnom prostoru Afganistana.

"Sjedinjene Američke Države trebalo bi ozbiljno da poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Afganistana", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuning na konferenciji za novinare u Pekingu.

"Što je još važnije, SAD bi trebalo da prestanu sa uobičajenim nametanjem bezobzirne vojne intervencije i nametanjem sopstvene volje drugima i da izbjegavaju ponavljanje tragedija guranja ljudi u bijedu i patnju", rekla je ona.

Talibani su u avgustu povratili vlast u Kabulu nakon što su se snage NATO predvođene Sjedinjenim Državama povukle iz Afganistana, a vlada i vojska koje su uživale podršjku Zapada srušile su se su pred pojačanim napadima islamističke pobunjeničke grupe.

Suzbijanje prijetnji

Vashington je, međutim, saopštio da će ubuduće iskoristiti svoje sposobnosti za izvođenje vazdušnih napada izvan zemlje kako bi se suprotstavio terorističkim prijetnjama Al-Kaide i afganistanske podružnice Islamske države, poznate kao Islamska država pokrajine Korasan, ili ISIS-K.

Prošle nedelje talibani su kao "propagandu bez osnova" odbacili zabrinutost SAD zbog toga što dvije terorističke grupe nastavljaju prisustvo u zemlji, čak i kad je ISIS-K preuzeo odgovornost za niz smrtonosnih bombaških napada na talibanske borce u istočnim afganistanskim provincijama Nangarhar i Kunar prošle sedmice.

ISIS-K je takođe preuzeo odgovornost za samoubilački bombaški napad 26. avgusta na aerodromu u Kabulu, kada su hiljade stranih državljana i ugroženih Afganistanaca pokušavali da uhvate letove za vanrednu evakuaciju koje su izvodile SAD. U napadu je poginulo više od 170 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG