Linkovi

Talibani brzo napreduju na jugu Afganistana, zauzeli tri grada


Talibanski borci čuvaju stražu kraj puta u Heratu, trećem najvećem afganistanskom gradu, 13. august 2021.
Talibanski borci čuvaju stražu kraj puta u Heratu, trećem najvećem afganistanskom gradu, 13. august 2021.

Talibani su zauzeli još tri glavna grada provincija na jugu Afganistana, uključujući i Helmand, poprište nekih od najtežih borbi u posljednje dvije decenije, u munjevitoj ofanzivi koja postepeno okružuje glavni grad Kabul, javlja AP.

Talibani su posljednjih dana zauzeli više desetina glavnih gradova provincija i sada kontrolišu više od dvije trećine zemlje samo nekoliko nedjelja prije nego što Sjedinjene Američke Države planiraju da povuku svoje posljednje trupe.

Attaullah Afghan, šef provincijskog veća u Helmandu, rekao je da su talibani zauzeli glavni grad provincije Laškar Gah nakon teških borbi i podigli svoju bijelu zastavu iznad vladinih objekata. On je rekao da tri baze nacionalne vojske izvan Laškar Gaha ostaju pod kontrolom vlade.

Atta Jan Haqbayan, načelnik pokrajinskog veća u provinciji Zabul, rekao je da je lokalni glavni grad Kalat pao u ruke talibana i da su zvaničnici u obližnjem vojnom kampu u pripremama za odlazak.

Dva poslanika iz južne afganistanske provincije Uruzgan izjavila su da su lokalni zvaničnici predali glavni grad provincije, Tirin Kot, talibanima koji su brzo napredovali. Bismillah Jan Mohammad i Kudratullah Rahimi potvrdili su predaju u petak 13. avgusta. Mohammad je rekao da je guverner na putu za aerodrom za polazak u Kabul.

Najnoviji napredak uslijedio je nekoliko sati nakon što su talibani munjevito zauzeli drugi i treći najveći grad u zemlji. Preuzimanje Kandahara i Herata u četvrtak, 12. avgusta, označava najveći uspjeh do sada za talibane.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG