Linkovi

Taliban ide u korak sa tehnologijom


Taliban ide u korak sa tehnologijom
Taliban ide u korak sa tehnologijom

Nakon decenije rata, čini se da je ta grupa spremno prihvatila tehnologiju 21-og vijeka, koristeći se čak i društvenim medijima, kao što su Facebook i Twitter.

Od invazije Afganistana prije 10 godina koju su predvodile Sjedinjene države, pripadnici Talibana idu u korak sa tehnologijom, koristeći se najnovijim oblicima komunikacije kako bi prenijeli svoju poruku. Neki analitičari kažu da su pobunjenici čak uspješniji u iznošenju svojih poruka nego afganistanska vlada.

Ovo je zvanična web stranica Talibana. Napisana je na više jezika, pašto, dari, arapskom, urdu i engleskom. Bez obzira koliko puta vlasti blokiraju tu stranicu, njeni administratori, za koje se vjeruje da se nalaze van Afganistana, je brzo ponovo vrate u opticaj. Stranica je nedavno ponovo aktivirana, nakon što je neko vrijeme bila zatvorena. I Taliban i afganistanska vlada redovno reporterima putem e-maila šalju svoja saopćenja. Siddiqullah Tawhidi, koji nadgleda medije u Afganistanu, kaže da jedna strana ima prednost u tome.

Taliban ide u korak sa tehnologijom
Taliban ide u korak sa tehnologijom

Glasnogovornici Talibana su najviše imali koristi od tehnologije i mobilnih telefona. Oni su uvijek u kontaktu sa reporterima, prenoseći svoje poruke i onda prateći medije kako bi vidjeli da li su ih reporteri prenijeli. To se dešava u trenucima kada afganistanska vlada ima poteškoća da svoju poruku prenese medijima, kaže Siddiqullah Tawhidi.

Taliban ide u korak sa tehnologijom
Taliban ide u korak sa tehnologijom

Afganistanska mreža mobilnih telefona, koja se smatra jednim od najvećih uspjeha Karzaijeve vlade, je također poznata i kao najveće propagandno oruđe Talibana. Danish Karokhel, iz mreže Pajhwok Afghan News, kaže da se Taliban koristi mobilnim telefonima i u svrhu zastrašivanja.

Naši reporteri se suočavaju ne samo sa prijetnjama putem e-maila i telefona, već ih također otimaju i premlaćuju. U protekloj godini, naša mreža je izgubila tri reportera, kaže Danish Karokhel.

Taliban je, tokom svoje vladavine 90-tih godina, zabranio televiziju, muziku i filmove. Ali nakon decenije rata, čini se da je ta grupa spremno prihvatila tehnologiju 21-og vijeka, koristeći se čak i društvenim medijima, kao što su Facebook i Twitter.

XS
SM
MD
LG