Linkovi

Talibani napali američku ambasadu u Kabulu


Talibani napali američku ambasadu u Kabulu
Talibani napali američku ambasadu u Kabulu

Ubijena su dva napadača, i jedan Afganistanac

Talibanski pobunjenici su napali nekoliko objekata u centru Kabula, uključujući americku ambasadu, štab NATO-a, i afganistansku obaveštajnu agenciju. Najmanje četiri napadača, naoružana ručnim raketnim bacačima, pucalo je na štab NATO-a i ambasadu SAD. U drugom napadu, na policiju u zapadnom dijelu Kabula, poginula su dva policajaca i dvojica bombaša samoubica. NATO i američka ambasada navode da nisu izgubili nijednog člana osoblja.

Afganistanskom prijestonicom odjekivale su eksplozije i pucnjava dok su snage sigurnosti odgovarale na napad na diplomatska predstavništva u gradu.

Afganistanska policija saopštava da je oko pet napadača zauzelo višespratnicu u izgradnji na trgu Abdul Haq u Kabulu i počelo da puca na objekte.

Jedan lokalni trgovac bio je primoran da pobjegne iz svoje radnje. On kaže:

Bombaši samoubice su u zgradi i pucaju, kao što možete da čujete. Morao sam da pobjegnem iz radnje, jer je blizu te zgrade.

Zvaničnici NATO-a kažu da je mala grupa pobunjenika izvršila napad u blizini američke ambasade i koalicionog štaba, otvorivši vatru iz okoline kompleksa.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmusen izjavio je u Belgiji da napad predstavlja pokušaj Talibana da poremeti planove za predaju sigurnosnih nadležnosti na afganistanske snage u Afganistanu.

ANDERS FOG RASMUSSEN, GENERALNI SEKRETAR NATO-A :
Pažljivo pratimo razvoj situacije, imamo povjerenje da su afganistanske vlasti u stanju da odgovore na ovu situaciju. Kao što sam već pomenuo, sada vidimo kako Taliban pokušava da stavi tranziciju na probu, ali ne može da je zaustavi. Tranzicija je počela i nastaviće se.

I afganistanske i NATO snage su odgovorile na napad, a koalicione snage pružale su i vazdušnu podršku.
XS
SM
MD
LG