Linkovi

Talibani tvrde da će se nova vlada zalagati za bolje odnose sa SAD


Afghans line up outside a bank to take out their money after Taliban takeover in Kabul, Afghanistan September 1, 2021. REUTERS/Stringer
Afghans line up outside a bank to take out their money after Taliban takeover in Kabul, Afghanistan September 1, 2021. REUTERS/Stringer

Talibani su blizu da objave prijedloga za novu afganistansku vladu za koju kažu da će se zalagati za prijateljske diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i ostatkom svijeta, zasnovane na "međusobnom poštovanju".

Visoki zvaničnik talibana Bilal Karimi, član Komisije za kulturu, rekao je za Glas Amerike da još nije utvrđen datum za objavu o vladi, ali da će to biti "uskoro". Karimi je komentarisao izvještaje da će sastav vlade biti objavljen u petak.

Međunarodna zajednica pomno prati da li će talibani ispuniti obećanje da će u vladi biti zastupljene sve etničke grupe, te da će poštovati ljudska prava, naročito žena, što nije bio slučaj za vrijeme njihove prve vladavine Afganistanom.

"To će biti inkluzivan, snažan, centralizovan i održiv sistem ili vlada. Već imamo veoma dobre odnose sa velikim brojem zemalja i ne očekujemo probleme", rekao je Karimi za Glas Amerike, u odgovoru na pitanje da li će zbog predloženog sistema uprave zadobiti međunarodno priznanje.

Britanija je u petak naglasila da će držati talibane za riječ i osigurati "da riječi prate djela",

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je tokom posjete Pakistanu rekao da London prati "novu realnost" u Afganistanu i da ne želi da se uruši socijalni i ekonomski sastav zemlje.

"Naš pristup je da ne priznajemo talibane kao vladu, ali uviđamo značaj angažovanja i direktne linije komunikacije", naglasio je Rab.

Karimi je odbacio kao "pogrešne" medijske izvještaje da će jedan od osnivača talibana, Mula Abdul Gani Baradar, biti lider nove vlade, a da će predloženi sistem biti sličan iranskom.

Talibani su preuzeli kontrolu nad afganistanskom prestonicom prošlog mjeseca poslije neočekivani brzih vojnih pobjeda, tokom kojih su za nedelju dana osvojili 33 od 34 okruga.

Ta islamistička grupa preuzela je kontrolu nad Afganistanom gotovo 20 godina nakon početka američke invazije tokom koje je zbačena s vlasti zbog pružanja utočišta liderima Al Kaide koje je Washington optužio za terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine.

Američki i drugi strani lideri suspendovali su finansijsku pomoć Afganistanu,a njeno dalje izdvajanje će zavisiti od oblika nove vlade.

Avganistan se suočava sa brojnim problemima, među kojima su sve veća humanitarna i ekonomska kriza.

Portpartol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u četvrtak da je Washington i dalje riješen da pruži humanitarnu pomoć afganistanskom narodu, ali da je priznavanje talibana povezano sa praktičnim koracima koje bi buduća afganistanska vlada trebalo da preduzme.

Prajs je rekao novinarima da je reč o "bezbjednom kretanju i poštovanju prava afganistanskog naroda, uključujući žene, djecu i manjine, zatim o formiranju vlade koja je inkluzivna, koja ispunjava obaveze u borbi protiv terorizma i poštuje univerzalne i međunarodne principe".

Karimi je optimista u pogledu budućih veza Kabula sa Washingtonom.

"Islamski emirat želi da održava dobre diplomatske, ekonomske i trgovinske odnose sa Amerikom zasnovane na međusobnom poštovanju i ravnopravnosti", zaključio je zvaničnik talibana.

XS
SM
MD
LG