Linkovi

Tajvanska predsjednica potvrdila prisustvo snaga SAD na ostrvu


Taiwan USA flag
Taiwan USA flag

Tajvanska predsjednica Cai Ing Ven potvrdila je da je mali broj američkih vojnika prisutan na Tajvanu kako bi pomogli u obuci snaga tog ostrva i izrazila uvjerenje da će vojska SAD braniti ostrvo u slučaju kineskog napada, javlja agencija Frans pres (AFP).

U intervjuu za američku mrežu CNN, ona je opisala Tajvan kao regionalni "svjetionik" demokratije koji se suočava s ogromnim autoritarnim susjedom, uz upozorenje da prijetnja iz Pekinga raste "svaki dan".

"Imam povjerenja s obzirom na dugogodišnje odnose koji nas vezuju za SAD, kao i podršku američkog naroda, Kongresa i administracije", rekla je predsjednica u intervjuu koji je u srijedu uveče emitovao CNN.

Prisustvo američkih vojnika prvi je potvrdio za AFP i drugim medijima zvaničnik Pentagona ranije ovog mjeseca.

Ovo je prvi put da lider Tajvana javno da takvo priznanje otkako je posljednji američki garnizon napustio ostrvo 1979. godine.

Na pitanje koliko je američkih vojnika na Tajvanu, ona je rekla "ne onoliko koliko su ljudi mislili".

Obraćajući se poslanicima u četvrtak, 28. oktobra, tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo Čeng rekao je da američke i tajvanske trupe dugo imaju međusobne kontakte.

Vojne tenzije izmedju Tajvana i Kine su najgore u posljednjih više od 40 godina, ocijenili su ranije ovog mjeseca tajvanski zvaničnici.

Tajvan poručuje da je nezavisna država i da će braniti svoju slobodu i demokratiju.

Kina međutim smatra da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim vezama sa SAD i osuđuje, kako navodi, "dosluh" Vašingtona i Tajpeja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG