Linkovi

Tajvan znatno povećava vojni budžet usred tenzija sa Kinom


Tajvanski vojnici pucaju iz haubice kalibra 155 mm tokom vježbe u okrugu Pingtung, južni Tajvan, 9. augusta 2022.
Tajvanski vojnici pucaju iz haubice kalibra 155 mm tokom vježbe u okrugu Pingtung, južni Tajvan, 9. augusta 2022.

Tajvan planira izdvajanje 19 milijardi dolara za odbranu za sljedeću godinu, što je dvocifreno povećanje u odnosu na 2022.

To uključuje sredstva za nove borbene avione, nekoliko sedmica nakon masovnih vojnih vježbi Kine oko ovog ostva koje smatra svojom suverenom teritorijom.

To su bili njeni najveći vojni manevri oko Tajvana, koji ima demokratsku vlast, nakon posjete ovog mjeseca predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, izvještava Reuters.

To je naljutilo Peking, koji je to doživio kao pokušaj Washingtona da se miješa u njegove unutrašnje stvari.

Predloženo je povećanje budžeta za odbranu za 13,9 odsto na rekordnih 586,3 milijarde tajvanskih dolara (19,41 milijardi dolara).

To uključuje dodatne troškove za borbene avione i drugu opremu, kao i druga "specijalna sredstva" za Ministarstvo odbrane.

To je šesta uzastopna godina sa rastom potrošnje za odbranu Tajvan.

Kina je u martu saopštila da će ove godine potrošiti za odbranu 7,1 odsto više, odnosno 1,45 triliona juana (211,62 milijarde dolara), iako mnogi stručnjaci sumnjaju da to nije prava cifra, što vlada negira.

Kina nastavlja svoje vojne aktivnosti u blizini Tajvana, ali u smanjenom obimu.

U petak i subotu Kina će održati vojne vježbe u priobalnom dijelu provincije Fuđijan, sjeverno od malih ostrva Vučiu u Tajvanskom moreuzu pod kontrolom Tajvana, saopštile su u sredu vlasti Fudžijana, najavljujući zonu zabrane plovidbe.

Kina troši na naprednu opremu, uključujući nevidljive lovce i nosače aviona, čemu Tajvan pokušava da se suprotstavi ulažući više napora u oružje poput raketa koje mogu da pogode daleko u teritoriju njenog džinovskog susjeda.

Kina nije isključila upotrebu sile kako bi ovo ostrvo stavila pod svoju kontrolu. Tajvan odbacuje pretenzije Pekinga, ističući da Narodna Republika Kina nikada nije vladala ostrvom i da samo stanovnici Tajvana mogu da odlučuju o svojoj budućnosti.

Predsjednica Tajvana Cai Ing-Ven, čija je vojska dobro naoružana ali zaostaje za kineskom, odredila je kao prioritet daljnu modernizaciju oružanih snaga.

Na sastanku sa japanskim profesorima u četvrtak, Cai je ponovila da "zbog pritisaka i prijetnji" neće biti promijenjena odlučnost Tajvana da zaštiti suverenitet, slobodu i demokratiju.

"Istovremeno, kao odgovoran član međunarodne zajednice, Tajvan neće izazivati incidente niti eskalirati sukobe", rekla je Cai.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG