Linkovi

Tajvan uočio kineske balone u blizini ostrva


Tajvanska zastava u Tajpeju
Tajvanska zastava u Tajpeju

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je 10. februara da je u 24 sata detektovalo osam kineskih balona kako prelijeću Tajvanski moreuz, od kojih su dva preletjela ostrvo, u okviru pojačanih aktivnosti na početku Lunarne Nove godine, prenijela je agencija Reuters.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom uprkos snažnom protivljenju vlade u Tajpeju, od decembra se žali na balone, tvrdeći da predstavljaju prijetnju po bezbjednost vazduhoplovstva i pokušaj psihološkog ratovanja.

U svom dnevnom izvještaju o kineskim vojnim aktivnostima, Ministarstvo odbrane Tajvana je navelo da je prvi balon uočilo 9. februara ujutro, a posljednji rano uveče istog dana.

Ministarstvo odbrane Kine nije odgovorilo na pozive da prokomentraiše navode tajvanskog ministarstva odbrane do kojih dolazi na početku Lunarne Nove godine, najznačajnijeg festivala na kineskom govornom području, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca, kineska vlada je odbacila optužbe Tajvana u vezi sa balonima, rekavši da balone koriste u meteorološke svrhe i da stvar ne treba raspirivati iz političkih razloga.

Kineski ratni avioni svakodnevno djeluju u Tajvanskom moreuzu i često prelaze njegovu srednju liniju koja je ranije služila kao nezvanična barijera između dvije strane. Peking ne priznaje postojanje te linije.

Tajvan je prošlog mjeseca izabrao potpredsjednika Lai Ching-tea za svog narednog predsjednika, čovjeka koga Kina opisuje kao opasnog separatistu.

Lai, koji preuzima dužnost u maju, ponudio je razgovore sa Kinom, koje je Peking odbio. Lai zastupa stav da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Potencijal Kine da koristi balone za špijuniranje postao je globalno pitanje prošlog februara kada su Sjedinjene Američke Države oborile, kako su navele, kineski balon za nadzor. Kineski zvaničnici su u odgovoru na to naveli da je riječ o civilnom balonu koji je zalutao.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG