Linkovi

Nezvanična američka delegacija doputovala u Tajvan


Zastave Tajvana i Sjedinjenih država, Taipei, Taiwan March 27, 2018.
Zastave Tajvana i Sjedinjenih država, Taipei, Taiwan March 27, 2018.

Bivši američki senator Chris Dodd i bivši zamjenici državnog sekretara Richard Armitage i James Steinberg stigli su 14. aprila u Tajvan, na putovanje koje je naljutilo Peking.

Njih trojica stigli su neoznačenim privatnim avionom koji je sletio na tajpejski aerodrom u centru Songšan, a dočekali su ih tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu i najviši američki diplomata u Taipeiu, Brent Christensen, na snimcima prenijetim uživo na tajvanskim TV stanicama.

Američki predsjednik Joe Biden poslao je "nezvaničnu" delegaciju u Tajvan da bi izrazio "ličnu podršku" i posvećenost odnosima sa ovim ostrvom i njegovom demokratijom, rekao je zvaničnik u Bijeloj kući.

Delegacija je doputovala u vrijeme kada SAD i Tajvan obilježavaju 42. godišnjicu Akta o odnosima sa Tajvanom, za koji je Biden glasao kada je bio senator.

Delagacija će razgovarati sa visokim tajvanskim zvaničnicima "u dugoj dvostranačkoj tradiciji američkih administracija da šalju nezvanične delegacije visokog nivoa u Tajvan", rekao je američki zvaničnik.

Kina, koja smatra da je Tajvan njena odmetnuta teritorija, saopštila je da su "borbene vježbe" kineske vojske u Tajvanskom moreuzu neophodne zbog aktuelene sigurnosne situacije i zaštite nacionalne sigurnosti.

Kina je pozvala SAD da poštuje princip "jedne Kine" i da se u skladu s tim odnose prema tajvanskm pitanju.

Tajvan je ranije objavio da je veliki broj kineskih borbenih aviona ušao u zračni prostor Tajvana tokom prethodnih dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG