Linkovi

Predsjednica Tajvana: Nećemo biti prisiljeni da prihvatimo put Kine


Predsjednica Tajvana govori tokom proslave Dana državnosti ispred Predsjedničke palate u Tajpeju, Tajvan, 10. oktobar 2021.
Predsjednica Tajvana govori tokom proslave Dana državnosti ispred Predsjedničke palate u Tajpeju, Tajvan, 10. oktobar 2021.

Tajvan će nastaviti da jača svoju odbranu kako bi se osiguralo da niko ne može da primora ostrvo da prihvati put koji je Kina odredila, a koji ne nudi ni slobodu ni demokratiju, rekla je u nedjelju predsjednica Caj Ing-Ven, u oštrom i brzom odgovoru Pekingu.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, pod sve većim vojnim i političkim pritiskom da prihvati vladavinu Pekinga, uključujući učestale patrole kineskih vazdušnih snaga u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Tajvana, do međunarodnog odnosa.

Kineski predsjednik Ši Đinping obećao je u subotu da će ostvariti "mirno ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile. Ipak, dobio je ljutitu reakciju iz Tajpeja, koji je saopštio da samo ljudi sa Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Obraćajući se na skupu povodom Dana državnosti, Caj je rekla da se nada ublažavanju tenzija u Tajvanskom moreuzu, te je ponovila da Tajvan neće "djelovati naglo".

"Ali ne bi trebalo da bude apsolutno nikakvih iluzija da će tajvanski narod popustiti pred pritiskom", rekla je ona u govoru ispred predsjedničke kancelarije u centralnom Tajpeju.

"Nastavićemo da jačamo svoju nacionalnu odbranu i pokazujemo svoju odlučnost da se branimo kako bismo osigurali da niko ne može da primora Tajvan da krene putem koji nam je Kina zacrtala", dodala je Caj. "To je zato što put koji je Kina zacrtala ne nudi slobodan i demokratski način života za Tajvan, niti suverenitet za naših 23 miliona ljudi."

Caj je ponovila ponudu za razgovor sa Kinom na osnovu pariteta. Peking je odbio da ima posla s njom, nazivajući je separatistom koji odbija da prizna da je Tajvan dio "jedne Kine".

Dobra volja Tajvana se neće promijeniti i učiniće sve što može da spriječi jednostrano izmjenu statusa kuo sa Kinom, rekla je ona.

Caj je upozorila da je situacija na Tajvanu "složenija i fluidnija nego u bilo kojoj drugoj tački u posljednje 72 godine", te da je rutinsko vojno prisustvo Kine u tajvanskoj zoni PVO ozbiljno uticalo na nacionalnu bezbjednost i bezbjednost vazdušne plovidbe.

Ona nadgleda program vojne modernizacije kako bi pojačala svoju odbranu i odvraćanje, uključujući izgradnju vlastitih podmornica.

Tajvan stoji na prvim linijama odbrane demokratije, rekla je Caj.

"Što više postižemo, to se više suočavamo sa pritiskom Kine. Zato želim da podsjetim sve svoje sugrađane da nemamo privilegiju da spustimo gard."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG