Linkovi

Tajna služba: 100 milijardi dolara ukradeno iz fondova za pomoć u pandemiji


FILE - Women walk past by a Now Hiring sign outside a store in Arlington, Virginia, Aug. 16, 2021. The Labor Department has reported about $87 billion in unemployment benefits could have been paid improperly, with a significant portion attributable to fraud.
FILE - Women walk past by a Now Hiring sign outside a store in Arlington, Virginia, Aug. 16, 2021. The Labor Department has reported about $87 billion in unemployment benefits could have been paid improperly, with a significant portion attributable to fraud.

Najmanje 100 milijardi dolara ukradeno je iz programa pomoći za COVID-19 koji su uspostavljeni da pomognu preduzećima i ljudima koji su ostali bez posla zbog pandemije, objavila je u utorak američka tajna služba.

Procjena je zasnovana na slučajevima Tajne službe i podacima Ministarstva za rad i Uprave za mala preduzeća, rekao je Roy Dotson, nacionalni koordinator agencije za oporavak od prevara od pandemije, u intervjuu. Tajna služba nije uključila slučajeve prevare COVID-19 koje procesuira Ministarstvo pravde.

Dok se otprilike 3% od 3,4 milijardi dolara raspršilo, iznos ukraden iz programa beneficija za pandemiju pokazuje da je "sama veličina lonca primamljiva za kriminalce", rekao je Dotson.

Većina tih cifara dolazi od prevara u vezi sa nezaposlenošću. Ministarstvo rada je izvijestilo da je bi 87 milijardi dolara naknade za nezaposlene moglo biti isplaćeno nepropisno, pri čemu se značajan dio može pripisati prijevari.

Tajna služba je saopćila da je zaplijenila više od 1,2 milijarde dolara dok je istraživala osiguranje od nezaposlenosti i prevaru s kreditima i da je vratila više od 2,3 milijarde dolara lažno stečenih sredstava radeći s finansijskim partnerima i državama na poništavanju transakcija. Tajna služba kaže da ima više od 900 aktivnih krivičnih istraga o prevarama u vezi sa pandemijom, sa slučajevima u svakoj državi, a do sada je uhapšeno 100 ljudi.

Ministarstvo pravde saopštilo je prošle nedelje da je njegovo odeljenje za prevare procesuiralo preko 150 optuženih u više od 95 krivičnih predmeta i da je zaplijenilo preko 75 miliona dolara u gotovini stečenoj od lažno pribavljenih sredstava Programa zaštite plate, kao i brojne nekretnine i kupljene luksuzne predmete sa zaradom.

Jedan od najpoznatijih programa kreiranih kroz Zakon CARES iz marta 2020., PPP je ponudio niske kamate, oprostive zajmove malim preduzećima koja se bore da podmire plate i druge troškove tokom zatvaranja vezanih za pandemiju.

Policija na početku pandemije fokusirala se na prevaru u vezi sa ličnom zaštitnom opremom, saopštila je Tajna služba. Vlasti su sada dale prioritet iskorištavanju pomoći u vezi s pandemijom jer je federalno finansiranje kroz CARES Zakon privuklo pažnju pojedinaca i organiziranih kriminalnih mreža širom svijeta.

"Možemo li zaustaviti prevaru? Hoćemo li? Ne, ali mislim da definitivno možemo krivično goniti one koji moraju biti procesuirani i možemo dati sve od sebe da povratimo što više sredstava za pandemiju", rekao je Dotson, koji je u tajnoj službi pomoćnik specijalnog agenta zadužen za terenski ured agencije u Jacksonvilleu, Florida.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG