Linkovi

Tai Chi pomaže pacijentima sa zatajenjem srčanog rada


Tai Chi pomaže pacijentima sa zatajenjem srčanog rada
Tai Chi pomaže pacijentima sa zatajenjem srčanog rada

Blaga tjelovježba, niske razine fizičkog napora može dovesti do značajnog poboljšanja u svakodnevnom životu pacijenata

Znanstvenici kažu da drevno kinesko meditativno vježbanje tai chi, kako izgleda, poboljšava raspoloženje i izglede pacijenata s kroničnim zatajenjem srca, stanjem u kojemu srčani rad postaje sve slabiji i sve manje sposoban da pumpa dovoljno krvi kroz tijelo.

Nekad liječnici nisu željeli da pacijenti koji su bolovali od zatajenja srca vježbaju, jer ih je brinulo da bi im to pogoršalo stanje, što bi moglo biti fatalno. S obzirom da im srce nije u stanju pumpati krv dovoljno brzo kroz tijelo, pacijenti sa zatajenjem srca često pate od nedostatka zraka, kašljanja, nesposobnosti za tjelovježbu, te natečenih gležnjeva. Ali, stručnjaci danas kažu da blaga tjelovježba, niske razine fizičkog napora, posebice onakva kao u tai chiju, može dovesti do značajnog poboljšanja u svakodnevnom životu pacijenata.

Gloria Yeh, liječnica u Medicinskom centru Beth Israel Deaconess, Sveučilišta Harvard, u Massachusettsu, vodila je studiju o učincima tai chija na oboljele od zatajenja srca: "Ako ste vidjeli kako to izgleda, onda znate da je to vrlo nježno vježbanje, pristupačno za pacijente slabe kondicije, koji ili ne mogu ili ne žele raditi druge vrste tjelovježbe."

Ekipa doktorice Yeh okupila je stotinu pacijenata dobrovoljaca sa zatajenjem srca iz bolnica na širem području Bostona i provela s njima 12 tjedana programa blagog tai chi vježbanja.

Tai chi uključuje nekoliko komponenti za koje su znanstvenici vjerovali da bi mogli koristiti pacijentima, među kojima su duboko disanje, meditacija, aerobičke vježbe, kognitivno restrukturiranje i društvene interakcije s ostalim sudionicima vježbanja.

Druga skupina pacijenata bila je uključena u program koji je nudio samo prosvjećivanje i obrazovanje. Većina tih pacijenata je provodila dnevne šetnje u trajanju od 6 minuta.

Kad su prošla tri mjeseca, znanstvenici su procijenili fizičko i mentalno zdravlje obiju skupina pacijenata, koristeći fizička mjerenja i testove, dizajnirane da izmjere raspoloženje pacijenata. Ustanovili su da je skupina koja je provodila dnevne šetnje utrošila na to znatno više kalorija od onih koji su vježbali tai chi.

No, doktorica Yeh kaže da su potonji, kad se uzmu u obzir svi pokazatelji, došli do boljih rezultata: "Na kraju ispitivanja, vidjeli smo da su pacijenti koji su vježbali tai chi postigli bolji kvalitet života, bolje raspoloženje, te veće pouzdanje u obavljanju fizičkih aktivnosti. Bilo je to daleko više i bolje nego što smo vidjeli u skupini koja je prošla prosvjećivanje i dnevno hodala po 6 minuta."

Depresija je često vrlo ozbiljan problem kod pacijenata koji pate od zatajenja srca, te doktorica Yeh kaže da je svako poboljšanje raspoloženja iznimno važno. Ona kaže da su znanstvenici htjeli shvatiti kako terapija poput tai chija može koristiti tijelu i duhu, te kako bi ju se najbolje moglo ubaciti u redovni režim terapije da pacijenti ostvare najveću korist.

Studija o vrijednosti tai chija kod pacijenata sa zatajenjem srca objavljena je u časopisu Archives of Internal Medicine.

XS
SM
MD
LG