Linkovi

Tači odlikovao Madeleine Albright


Arhiv - Madeleine Albright
Arhiv - Madeleine Albright

Predsjednik Kosova Hašim Tači odlikovao je američku državnu sekretaricu u administraciji Blila Clintona - Madeleine Albright, Ordenom slobode. Albright je na Kosovu povodom obilježavanja 20. godišnjice od ulaska NATO snaga.

Nakon odlikovanja, Albright je rekla da iako voli odlikovanja, ništa je ne čini srećnijom od toga što je još više dio Kosova.

„Ponosna sam na sve ono šta si ti uradio, što smo mi uradili kako bi se sve ovo desilo. Nikada neću da zaboravim moj dolazak u Prištinu odmah po okončanju rata, kada je bilo mnogo ljudi i natpisa putem na kojima je pisalo ’Hvala SAD’. Mislim da je SAD uradio pravu stvar kako bi se ljudima na Kosovu omogućila sloboda“, kazala je Albright.

Dodala je da je Kosovo nezavisno i da kao takvo treba da bude priznato.

Tači je kazao da je Albright dio kosovske porodice, da je heroj za sve na Kosovu zbog njenog angažovanja na prekidu etničkog čišćenja, ubistava i protjerivanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG