Linkovi

HAŠIM TAČI: Isključen etnički motiv u ubistvu Olivera Ivanovića


Hašim Tači, predsjednik Kosova
Hašim Tači, predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će istražni organi uskoro iznijeti konkretne rezultate istrage ubistva Olivera Ivanovića i istakao da je isključena svaka mogućnost etničkog motiva.

Tači je na konferenciji za novinare povodom desetogodišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti rekao da Specijalni sud za ratne zločine ne može i neće biti ukinut.

Predsjednik Kosova je rekao da ubistvo Olivera Ivanovića "kriminalno mafijaški akt" bez, kako je kazao, tačnih podataka o političkom motivu. On je istakao da pomno prati rad istražnih organa na otkrivanju nalogodavaca i izvršioca ubistva Ivanovića i najavio da će uskoro biti objavljeni konkretni rezultati istrage.

"Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao i sa predsjednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmjeni informacija oko Ivanovićevog ubistva. Kako bi došle do relevantnih informacija, institucije Kosova koje vode istragu, blisko sarađuju i sa KFOR-om, koristimo sve mogućnosti da dođemo do dokaza koji vode ka izvršiocima tog krivičnog djela", rekao je Tači.

On je kazao da na Kosovu od početka dijaloga u Briselu nije bilo etnički motivisanih incidenata i da Srbi i Albanci na Kosovu žele mir, dijalog i napredak.

"Mislim da Srbi na Kosovu nikada nisu bili u boljoj poziciji, oni su u Skupštini Kosova, u lokalnim institucijama, pomažu institucijama Kosova i mislim da će se to nastaviti i ubuduće. Imamo jednu zemlju, Kosovo je zajedničko, ne pripada više jednoj zajednici nego drugoj, već je zajednička zemlja, zato treba zajedno i da radimo i da idemo naprijed“, istakao je Tači.

Predsjednik Kosova je rekao i da je u protekloj deceniji Kosovo uradilo dobar posao, ali da još uvijek postoje brojni izazovi i međunarodne obaveze koje će, kako je kazao, Kosovo ispuniti.

"Specijalni sud ne može biti ukinut i neće biti ukinut. To je stav države, a ne mišljenje. I demarkacija granice sa Crnom Gorom mora biti usvojena kako bi kosovski građani dobili viznu liberalizaciju", kazao je Tači.

Kosovski predsjednik je kazao da očekuje da će ove godine biti izvršena i transformacija KBS-a u Oružane snage Kosova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG