Linkovi

Tači: Vrijeme za historijski sporazuma Kosova i Srbije


Hasim Tači, predsjednik Kosova
Hasim Tači, predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da će u nedjelju 24. juna biti održan prvi sastanak finalne faze dijaloga između Kosova i Srbije.

On je kazao da je došlo vrijeme da se postigne historijski sporazum koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i njihovih naroda.

Tači je rekao na konferenciji za novinare da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom neophodno za ispunjenje kosovskog cilja, a to je kako je kazao da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija. Time bi se po njegovim riječima ubrzao i proces integracije Kosova u Evropsku uniju i NATO.

„Naš cilj u zaključnoj fazi ovog dijaloga jeste i postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između dvije države. Ubijeđen sam da je došlo vrijeme, nakon razgovora, koji na jedan ili drugi način, traju sada već dvadeset godina, da se potpiše historijski sporazum između Kosova i Srbije, kojim će se okončati tragična epoha, duža od jednog vijeka, u odnosima između dvije države i dva naroda'”, rekao je Tači.

Tači očekuje da će razgovori u Briselu biti teški, ali je istakao da Kosovo nema čega da se plaši kad je u pitanju epilog tog dijaloga.

Kao kosovsko društvo i politika, imali smo hrabrost, znanje, dobru organizaciju, međusobnu saglasnost, kako na Konferenciji u Rambujeu, tako i u Bečkom procesu, da putem pregovora i pravične borbe dođemo do oslobođenja Kosova, a zatim da omogućimo i proglašenje nezavisnosti, odnosno stvaranje države Kosovo”, kazao je Tači.

Tači je kazao da će Kosovo u finalnoj fazi dijaloga imati snažnu podršku SAD-a, koje su kako je kazao izuzetno zainteresovane, više nego ikada prije, da se postigne sporazum o normalizaciji, kao neophodan uslov za učlanjenje Kosova i Srbije u EU. On je istakao i da je neophodno osnivanje sveobuhvatne delegacije Kosova, koju bi činili predstavnici političkih partija, civilnog društva, medija i stručnjaka iz određenih oblasti koji bi zajedno radili na postizanju sporazuma.

„Mislim da će tako nešto proces učiniti mnogo transparentnijim, kredibilnijim i na samom kraju prihvatljivim i sprovodljivim, u slučaju postizanja konačnog sporazuma. Spreman sam da tretiram sve ideje i prijedloge koje će nam zajedno predstaviti, politika i društvo, kako bismo se kako treba suočili sa izazovom koji nas od sada nadalje očekuje“, rekao je predsjednik Kosova.

Govoreći o sve češćim tvrdnjama pojedinih medija da Albanci planiraju da zauzmu sjever Kosova, Tači je kazao da Kosovo nema tu šta da uzima jer sjever pripada Kosovu. On je rekao da je Zajednica srpskih opština završena stvar jer na izradi statuta već rade stručnjaci i poručio i da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje je preuzelo potpisivanjem Briselskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG