Linkovi

T-Mobile u SAD: Ugroženi lični podaci gotovo 50 miliona korisnika


ARHIVA - Logo kompanije T-Mobile na ulazu u poslovne prostorije na Menhetnu, New York, 30. aprila 2018.
ARHIVA - Logo kompanije T-Mobile na ulazu u poslovne prostorije na Menhetnu, New York, 30. aprila 2018.

Američka podružnica nemačke telekomunikacione kompanije T-Mobile saopštila je u srijedu da su lični podaci više od 40 miliona bivših i potencijalnih budućih korisnika - uključujući imena, brojeve socijalnog osiguranja i podatke o vozačkim dozvolama - otkriveni u provalom u bazu podataka.

U saopštenju, kompanija za pružanje usluga mobilne telefonije navodi da su isti podaci takođe kompromitovani za oko 7,8 miliona sadašnjih post-paid korisnika T-Mobilea. Ali dodali su da nije kompromitovan nijedan telefonski broj, broj računa, lični identifikacioni broj, lozinka ili finansijski podatak iz gotovo 50 miliona ugroženih naloga.

T-Mobile je takođe potvrdio da je otkriveno oko 850.000 njegovih aktivnih prepaid imena korisnika, telefonskih brojeva i PIN-ova. Kompanija je rekla da je proaktivno resetovala sve PIN-ove na tim računima. Rečeno je da bivšim korisnica T-Mobileovog Metroa, Busta i Sprinta nisu otkrivena imena niti PIN-ovi.

Dovedeni stručnjaci

Kompanija je u ponedjeljak prvo objavila da je otkrila "neovlašcteni pristup" svojim podacima. Rečeno je da je odmah počelo ispitivanje tvrdnji i da su u pomoć doveli "vodeće svjetske stručnjake za cyber bezbednost". Kompanija je rekla da je locirala i odmah zatvorila pristupnu tačku za koju je vjerovala da se koristi za ilegalan pristup serverima.

T-Mobile je rekao da preduzima hitne korake kako bi zaštitio sve koji bi mogli da budu izloženi riziku od cyber napada i nudi svima dvije godine besplatne usluge zaštite identiteta. Zvaničnici kompanije preporučili su svim svojim postpaid klijentima da proaktivno promijene svoj PIN.

Kompanija je saopštila da će objaviti objedinjenu web stranicu sa informacijama o tome kako kupci mogu dodatno da se zaštite. Rečeno je da se istraga nastavlja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG