Linkovi

Iran ima sve razloge da pozdravi smanjenje tenzija oko Sirije


Sirijski glavni saveznik, Rusija, preuzela je centralnu ulogu u nastojanjima da se predsjednik Bashar al-Assad privoli da preda svoje hemijsko oružje. Ali njegov ključni saveznik u regionu, Iran, drži se veoma povučeno i uzdržano.

Dva glavna saveznika sirijskog predsjednika sastali su se prošle sedmice, i iranski novi predsjednik, Hassan Rouhani, iskoristio je priliku i pohvalio novu ulogu ruskog predsjednika Vladimira Putina oko Sirije.

Izrazio je nadu da će ruska diplomatija uspjeti da spriječi, kako je rekao, "jedan novi rat", aludirajući očito na američku prijetnju zračnim udarima.

A Iran zaista ima dobar razlog da pozdravi svako smanjenje tenzija oko Sirije, smatra Mark Fitzpatrick iz londonskog Medjunarodnog instituta za strateške studije i objašnjava:

Koliko god da je sirijski problem komplikovan za zapadne zemlje, on je neuporedivo komlikovaniji za Iran. Na mnogo načina, mislim, Sirija postaje poput Vijetnama za Iran, haos u kojem su se zaglavili i ne mogu izaći odatle.

Izgnani iranski novinar Amir Taheri to smatra pretjerivanjem, ali kaže da Iran jeste u Siriju uložio znatne resurse, iz, naglašava, ideoloških razloga.

Iran pati, slikovito rečeno, od sindroma podijeljene ličnosti. Iran kao revolucija ima interesa u Siriji. Iran kao država u Siriji nema nikakvog interesa. A Rouhani želi da Iran ponovo načini državom, kaže Taheri.

Zapadni lideri se nadaju da će predsjednik Rouhani poduzeti konstruktivniji pristup u razgovorima o iranskom nuklearnom programu, što je natuknuo i novi šef iranske Agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi:

Došao sam s porukom mog novoizabranog predsjednika da treba još pojačati i proširiti već započetu saradnju sa ciljem da se stavi tačka na takozvani iranski nuklearni dosije.

Mark Fitzpatrick kaže da bi predsjednik Rouhani mogao poželjeti da mirovnu konferenciju o Siriji iskoristi da unaprijedi odnose sa zapadom i ojača sopstvenu ulogu u iranskoj vanjskoj politici.

Najbolja varijanta za Iran bila bi kad bi ta zemlja bila pozvana na Ženevu 2, i time bi Rouhanijeva pozicija bila popravljena jer bi mogao sa Sjedinjenim Državama razgovarati i o drugim stvarima od interesa za Iran, a ne samo o pitanjima koja su važna Sjedinjenim Državama, kaže Fitzpatrick.

Ali, iranski vrhovni lider, ayatollah Ali Khamenei, trebalo bi da podrži ovakav plan. Amir Taheri, medjutim, ne očekuje da će se to dogoditi:

Khamenei, koji je osoba na vrhu, veoma je posvećen tome da spriječi Assadov pad. Medjutim, pravi problem je u tome ko će dati novi oblik Srednjem Istoku - Amerika i njeni saveznici ili Iran i njegovi saveznici. Zasad, strana na kojoj se bori Iran - dobija.

Taheri stoga kaže da je ayatollah Khamenei manje zainteresovan za kompromis sa zapadom i da bi mogao spriječiti bilo kakvo nastojanje predsjednika Rouhanija da iskoristi Siriju kako bi progurao umjereniji plan političke akcije.
XS
SM
MD
LG