Linkovi

SZO upozorava na ubrzano širenje COVID-19 u Africi


A health worker wearing a protective suit takes a swab from a resident during a door-to-door testing in an attempt to contain the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Umlazi township near Durban, South Africa, April 4, 2020.
A health worker wearing a protective suit takes a swab from a resident during a door-to-door testing in an attempt to contain the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Umlazi township near Durban, South Africa, April 4, 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se COVID-19 širi alarmantnom brzinom u ruralnim područjima Afrike i kaže da je potrebna hitna pomoć za jačanje krhkog zdravstvenog sistema kontinenta.

WHO je potvrdio više od 8.300 slučajeva koronavirusa u Africi, uključujući gotovo 400 smrtnih slučajeva. Ta brojka blijedi u odnosu na broj slučajeva drugdje. Posljednje svjetske brojke povećavaju broj slučajeva koronavirusa preko 1,6 miliona, a smrtnost sada prelazi 100 000.

Međutim, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorava na čitav niz slučajeva i smrti koje će biti teško kontrolirati ako afričke države ne dobiju međunarodnu podršku za jačanje svojih zdravstvenih sistema.

„Sada vidimo grozdove slučajeva koji se šire u više od 16 zemalja“, rekao je on. „Očekujemo ozbiljne poteškoće za već preopterećene zdravstvene sisteme, posebno u ruralnim područjima koja obično nemaju resurse poput onih u gradovima.“

Tedros je rekao da se koronavirusna pandemija usporava u nekim od najteže pogođenih zemalja u Europi, uključujući Španiju, Italiju, Njemačku i Francusku.

Oni su među brojnim zemljama širom svijeta koje su uvele stroga ograničenja, uključujući samoizolaciju i socijalno distanciranje, kako bi zaustavile prijenos virusa. Tedros je napomenuo da se čini da te mjere djeluju.

No, zabrinjava to što neke zemlje već planiraju ukidanje ograničenja.

"WHO želi da se ograničenja skinu koliko i bilo ko drugi", rekao je. „U isto vrijeme, prebrzo ukidanje ograničenja moglo bi dovesti do smrtonosnog izbijanja. Put prema dolje može biti jednako opasan ako se njime ne upravlja pravilno. "

Šef SZO-a Tedros kaže da se moraju ukinuti brojni faktori prije ukidanja ograničenja. Na primjer, rekao je, zemlje moraju osigurati da se virus kontrolira, medicinske usluge su dostupne, epidemije u posebnim okruženjima poput staračkih domova su minimizirane, a rizici uvoza minimizirani.

Tedros je rekao da svaka osoba ima ulogu u okončanju pandemije. To znači da vlade moraju osigurati da su zajednice potpuno svjesne i posvećene ukidanju ograničenja prije nego što krenu dalje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG