Linkovi

SZO poziva na pojačanju borbu protiv prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića


SZO poziva na pojačanju borbu protiv prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića
SZO poziva na pojačanju borbu protiv prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića

Prema novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, skoro 4 posto smrtnih slučajeva u svijetu je povezano s neumjerenim korištenjem alkohola

Svjetska zdravstvena organizacija poziva na akciju za smanjivanje konzumiranja alkohola, od čijih posljedica godišnje umire 2 i pol milijuna ljudi. Prema novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, skoro 4 posto smrtnih slučajeva u svijetu je povezano s neumjerenim korištenjem alkohola.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je štetnost alkohola danas treći vodeći faktor rizika koji dovode do bolesti i smrti medju svim zaraznim i nezaraznim bolestima. Najveći broj smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom je povezan s vožnjom u pijanom stanju, rakom, cirozom jetre, bolešću srca i moždanim udarom. Takodjer prema tom izvješću, zlouporaba alkohola pridonosi kod još 200 drugih bolesti. Globalno, oko šest posto smrtnih slučajeva kod muškaraca je povezano s alkoholom, dok je kod žena to tek jedan posto. U Rusiji i susjednim zemljama svaki peti muškarac umre od uzroka povezanih s alkoholom.

Direktorica odjela za mentalno zdravlje i ovisnost Svjetske zdravstvene organizacije Shekhar Saxena kaže da je u nekim dijelovima svijeta alkohol odgovoran za smrt trećine mladih osoba: "Konzumiranje i štetni efekti alkohola su u porastu u zemljama u razvoju, posebice u Africi i Aziji, gdje je regulativa manje stroga i medicinska njega nije u tolikoj mjeri dostupna. Na tim kontinentima ovaj trend je u porastu, dok je u Europi i Americi razina konzumiranja alkohola stabilna."

Godine 2005., kako navodi izvješće, prosječna konzumacija alkohola po glavi osobe starije od 15 godina bila je 6,13 litara čistog alkohola godišnje. Premda je uporaba alkohola raširena po svijetu, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da većina osoba ne pije. Prema najnovijim podacima, onima iz 2005, skoro polovica muškaraca i dvije trećine žena na svijetu ne piju alkohol.

Doktorica Saxena kaže da osobe ovisne o alkoholu žive u prosjeku deset godina kraće: "Veliki postotak smrtnih slučajeva i invalideta uzrokovanih alkoholom događaju se medju mladim i srednjovječnim osobama, a ne medju starijima. Dakle, veliki dio od tih dva i pol milijuna smrtnih slučajeva o kojima je riječ su osobe koje nisu trebale umrijeti u toj dobi, riječ je o preuranjenim smrtima, većinom u dobi od manje od 60 godina."

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je njezina strategija za smanjenje štetnog utjecaja alkohola kombinacija provjerenih efikasnih metoda. To su: povećanje poreza na alkohol, smanjenje broja prodavaonica gdje se piće može kupiti, povišenje dobne granice u kojoj je dozvoljena konzumacija alkohola, uspostava djelotvornih mjera protiv vožnje u pijanom stanu i zabrana reklama koje promiču alkoholna pića.

XS
SM
MD
LG