Linkovi

WHO: Alarmantna stopa prenošenja virusa u Evropi


Pariz, Francuska (Foto: AP/Francois Mori)
Pariz, Francuska (Foto: AP/Francois Mori)

Direktor za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je u četvrtak vlade da ne skraćuju period karantina za ljude koji su potencijalni bili izloženi koronavirusu, ali je priznao da postoji "zamor"  zbog COVID19 i sve veće protivljenje javnosti mjerama koje su neophodne da bi se uspostavila kontrola nad pandemijom. 

Doktor Hans Kluge rekao je da bi "čak i najmanje skraćenje dužine karantina" moglo značajno da utiče na širenje virusa koji se vratio na "alarmantnu stopu prenošenja", u Evropi ovog mjeseca.

Kluge je naglasio da bi zemlje trebalo da skrate standardni dvonedeljni karantin samo ako je to naučno opravdano.

U regionu od 53 zemlje, koji pokriva WHO za Evropu, prošle nedjelje je zabilježeno više od 300.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa, dok je u više od polovine država registrovan porast zaraženih od više od 10 odsto protekle dvije nedjelje, naveo je Kluge. Od tih zemalja, u sedam je više nego udvostručen broj slučajeva koronavirusa.

Takva statistika bi trebalo da bude "poziv na buđenje svih nas", poručio je Kluge.

Takođe je pozvao na "regionalnu usklađenost" i dodao da je odgovor Evrope efektivan kada je "pravovremen i odlučan".

"Međutim, virus se pokazao kao nemilosrdan, kad god su preovladale dezinformacije i politička ostrašćenost", ocenio je zvaničnik WHO-a.

Francuska je prošle nedjelje skratila obavezni karantin za ljude koji su bili možda izloženi zaraženima od koronavirusa, sa 14 na 7 dana, navodeći da mnog ljudi svakako ne poštuju puni dvonedjeljni period.

U zemlji je protekla 24 sata registrovano rekordnih 10.593 novozaraženih što je najveći dnevni bilans od izbijanja pandemije. Rast je uslijedio nakon odluke vlade da testovi za COVID19 budu besplatni, što je dovelo do većeg tesiranja i rasta broja zaraženih.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG