Linkovi

Kultna čelnica burmanske opozicije u Americi


Aung San Suu Kyi, lider burmanske demokracije ove je nedjelje doputovala u Sjedinjene Države, što je tek njena tek druga posjeta inostranstvu nakon što je veći dio protekle dvije decenije provela u kućnom pritvoru. Boraveći u Americi, ona će posjetiti New York, Washington i savezne države Kentucky i Indiana. Njena posjeta se odvija upravo dok Obamina administracija razmatra ublažavanje preostalih sankcija Burmi.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je u Washingtonu dočekala burmansku opozicionu liderku i u kratkom obraćanju reporterima, gospođa Clinton je danas rekla da vlada veliko uzbuđenje i entuzijazam zbog posjeta gospođe Kyi, koja će u Sjedinjenim državama boraviti 17 dana. Očekuje se da će gospođa Kyi govoriti i o demokratskoj tranziciji u Burmi, kao i izazovima sa kojima se ta zemlja suočava. Aung San Suu Kyi, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir,danas posjećuje i Glas Amerike.

U toku prošle godine, Aung San Suu Kyi je prešla put od najslavnije disidentkinje Burme do članice parlamenta svoje zemlje. Program njenog boravka u Sjedinjenim Državama obuhvata i posjetu Washingtonu, gdje će joj biti uručena Kongresna zlatna medalja, najveće civilno priznanje američkog Kongresa.

Suu Kyi se već sastala s državnim sekretarom Hillary Clinton
Suu Kyi se već sastala s državnim sekretarom Hillary Clinton
Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da puštanje Aung San Suu Kyi na slobodu 2010., nakon decenija kućnog pritvora, kao i oslobadjanje stotina političkih zatvorenika pokazuje izuzetan napredak ka okončanju represivne vojne uprave. Početkom 90-ih, Amerika je uvela sankcije Burmi zbog odbijanja vojne hunte da preda vlast demokratski izabranom parlamentu, nasilnog gušenja gradjanskih protesta i drugih slučajeva kršenja ljudskih prava.

Predsjednik Burme Thein Sein na vlasti je od prošle godine i sproveo je reforme kako bi obezbijedio ukidanje ekonomskih sankcija. Ali Tom Malinowsky, direktor organizacije Human Rights Watch za Washington, kaže da se Aung San Suu Kyi zalaže za izbalansirani odgovor Amerike.

Ona podržava postepeno ukidanje sankcija, a to je i naš stav. Pitanje je kojim redom će se taj proces sprovoditi, i koristiti da motivira dodatne reforme u Burmi.”

Neke restrikcije već su ublažene. Američka državna tajnica Hillary Clinton nedavno je predvodila jednu poslovnu delegaciju u namjeri da podstakne investiranje u Burmu. U toku je uspostavljanje programa medjunarodne pomoći i obuke. Pa ipak, Malinowsky smatra da Sjedinjene Države moraju nastaviti da vrše pritisak na vladu Burme da sprovede mirno pomirenje sa obespravljenim etničkim manjinama, oslobadjanje svih političkih zatvorenika a prije svega, uvodjenje stvarnih ograničenja moći vojske.

Uopšte nije jasno da li će se vojska odreći jake kontrole koju i dalje ima nad većinom aspekata života u Burmi. To je stvarni test i do sada još nismo vidjeli da li će Burma položiti taj test., kaže Malinowsky.

Malinowsky dodaje da je posjeta Aung San Suu Kyi Sjedinjenim Državama, koju prati veliki publicitet, korak u dobrom smjeru i nagovještaj da politika podrške uz uslovljavanje - daje rezultate.XS
SM
MD
LG