Linkovi

Illinois: Sirijske izbjeglice se nastoje vratiti normalnom životu


Kao odgovor na sve veću krizu u Evropi vezanu za sirijske izbjeglice, američki državni sekretar John Kerry je objavio da Sjedinjene države povećavaju broj izbjeglica koje će primiti sa 70 na 100 hiljada do 2017. Oko hiljadu i po izbjeglice iz Sirije se već naselilo u Sjedinjenim državama otkako je rat počeo. Kako izvještava Kane Farabaugh, organizacije u saveznoj državi Illinois se pripremaju za povećanje tog broja u trenucima dok rat u Siriji i dalje traje.

Asmat Khalil Dado je imao dobar život u Aleppu u Siriji. On kaže da je kao vozač autobusa zarađivao dovoljno za svoju obitelj od 6 članova. Ali sve se to promijenilo kada je prije četiri godine započeo rat.

Avioni su bacali bombe, helikopteri su bacali bombe svaki dan, i nismo znali kada će se desiti katastrofa, kaže on.

Asmat je sa obitelji uradio ono što je uradilo na milione Sirijaca otkako je započeo rat u njihovoj zemlji--pobjegli su od svega samo sa torbom sa malo odjeće i onim što su mogli ponijeti sa sobom.

Zaista nismo imali izbora. I to je bila najteža odluka koju smo morali donijeti, jer smo znali da kada odemo, više se nećemo moći vratiti, priča Asmat.

Njegov zahtjev za azil ga je doveo do savezne države Illinois, gdje su sada među 16 obitelji sirijskih izbjeglica koje su se tu naselile ove godine.

Chicago je centar za mnoge izbjeglice. Svake godine, Illinois prihvati oko 2 hiljade izbjeglica, kaže Suzanne Akhras, direktorica mreže Syrian Community Network, nove organizacije koja pomaže sirijskim izbjeglicama da se integriraju u nove zajednice.

Ima toliko izbjeglica ovdje koje nemaju podršku zajednice, a izolacija je najgori osjećaj kojeg izbjeglica može imati, kaže Suzanne Akhras.

Ona vjeruje da će mnogi od 2 hiljade izbjeglica koji će doći u Illiniois sljedeće godine biti Sirijci.

Vjerujem da mi kao Amerikanci imamo veliko srce, i želimo da sirijske izbjeglice ovdje dođu i nasele se.

Ali ne dijele svi Amerikanci njeno mišljenje.

Upozoravam sve one koji ovdje dolaze iz Sirije kao dio ove masovne migracije, ako ja pobijedim, oni se vraćaju nazad, to vam mogu reći, rekao je kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump.

Usprkos tome što je ovo pitanje jedno od najistaknutijih pitanja kampanje, Asmat Dado nema kuću u koju se može vratiti, i umoran je od preseljavanja godinama.

Ljudima je potreban odmor od rata, treba im mir. Trebaju biti u mogućnosti odgajati obitelji, imati normalan život, ići u školu,raditi zadaću, naći posao, kaže Asmat.

On je sa obitelji pronašao sve važne aspekte normalnog života, živeći u maloj, ali rastućoj zajednici sirijskih izbjeglica u Chicagu.

XS
SM
MD
LG