Linkovi

Liban: Masovna istjerivanja sirijskih izbjeglica, koje sada osjećaju da nigdje ne pripadaju


Syrian women prepare food for their family outside their tents, at a Syrian refugee camp in the town of Bar Elias, in Lebanon's Bekaa Valley, March 29, 2016.
Syrian women prepare food for their family outside their tents, at a Syrian refugee camp in the town of Bar Elias, in Lebanon's Bekaa Valley, March 29, 2016.

Mnogi Sirijci su svoje domove napustili bježeći od rata, ali na hiljade sirijskih izbjeglica u Libanu ponovo moraju tražiti sklonište dok se provode masovna istjerivanja. Istovremeno raste njihov osjećaj da ne pripadaju nigdje.

Za Sirijce koji su već navikli da budu istjerivani, ponovo je vrijeme da se sele. U libanskoj dolini Bekaa, 8-12 hiljada sirijskih izbjeglica se istjeruje iz mjesta koja su pokušali učiniti svojim domom nakon što su pobjegli od rata. Naredbu je dala vojska, i to se smatra najvećim masovnim istjerivanjem u Libanu otkako je sukob počeo 2011.

Kako se trebate osjećati kada ste se smjestili i odmorili i onda vam neko dođe i kaže da se morate preseliti na drugo mjesto? Nosićemo veliki teret na leđima sve dok ne budemo našli komad zemlje na kojem možemo nastaviti život, kaže Hussein Muhammed Michel, sirijski izbjeglica.

Njegova obitelj je među onima koji traže novo mjesto za život dok se spremaju napustiti sklonište od kojeg su napravili svoj dom. Njihove pripreme su isuviše poznate, ovo nije prvi put da su istjerani. Navodne mjere sigurnosti koje stoje kao razlog za istjerivanja odnose se na obližnju zračnu bazu, gdje američki avioni, kako se navodi, dopremaju pomoć libanskoj vojsci koja se bori protiv islamske države na svojim granicama.

Dok podizanje zvaničnih izbjegličkih kampova nije dozvoljeno u Libanu, vlasti lako mogu izmjestiti izbjeglice koje žive u neformalnim naseljima. Istovremeno, preseljavanje i ponovna izgradnja stavljaju dodatni dug na leđa izbjeglica, čiji se efekti osjećaju mnogo dublje od neposrednih troškova.

Ako se izbjeglice preseljavaju mnogo dalje od mjesta na kojem se nalaze, izgubiće posao, i to će se odraziti na njihov dug, te na zaštitu. Već dugo smo svjedoci dječjeg rada u teškim uvjetima, djeca stara samo 6 ili 7 godina rade, umjesto da idu u školu, a prostitucija je također problem u Beki, kaže Josep Zapater iz UNHCR-a.

U blizini Husseinovog doma su ostaci bivšeg kampa. Oko 4 hiljade izbjeglica se preselilo i svoje živote gradi negdje drugdje, dovodeći do zabrinutosti da bi takva masovna kretanja mogla dovesti do dodatnih napetosti između Sirijaca i zajednica koje ih ugošćuju. Jedan od kampova je mjesto dolaska novog broja ljudi i tu se podižu skloništa. Istjerivanja su, kako se navodi, dobrovoljna i uveliko mirna, i mnogi znaju da nemaju načina da se bore protiv te odluke.

Ne možete jednostavno odlučiti da ostanete. Primorani ste izvršiti bilo koju odluku koju vlada donese, bez obzira na sve, kaže Majid Muhammad, sirijski izbjeglica.

Ali takav život nosi cijenu za one kojima je uskrećen pravi dom.

Gdje ću sada naći novac da prehranim svoje dvoje male djece? Kako ću im obezbjediti život? To su sve pitanja kojima moram nekako naći rješenje, kaže Iman Hashem, izbjeglica iz Sirije.

XS
SM
MD
LG