Linkovi

Ko je alternativa Basharu Al Assadu ?


Američko ruski prijedlog za eliminiranje sirijskog kemijskog oružja se ne bavi političkim podjelama koje već dugo ne dozovoljavaju da se uspostave mirovni dogovori izmedju frakcija u Syriji. Šta plan može značiti za eventualne pregovore o mogućoj tranzicijskoj vladi u Syriji?


Okončanje svakodnevnih borbi nije dio plana kojem je cilj eliminacija kemijskog oružja Syrije. Medjutim, ova do sada najveća medjunarodna intervencija kada je u pitanju rat u Syriji , ipak je prilika da se učini više, kaže šef za vanjsku politiku Evropske Unije Catherine Ashton i dodaje:

"Ovaj najnoviji razvoj dogadjaja takodjer je prilika da se oživi proces, dakle, ne samo da se riješi pitanje kemijskog oružja, nego da se udje u širu političku dimenziju.

Politički razgovori se stalno odgadjaju , najviše zbog nereda u kojem se nalazi sirijska opozicija, kao i zbog neslaganja o tome ko bi sve prisustvovao takvim razgovorima. Rusija želi da se u razgovore uključi Iran, medjutim, Washington se tome protivi jer se iranske snage bore na strani trupa sirijske vlade.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kaže da se neće odustati od napora da se organiziraju mirovni razgovori.

Naš je cilj i dalje organizirati novu ženevsku konferenciju kako bi se sve strane dovele za stol, da se dogovore o političkom rješenju sukoba. Mi ćemo raditi s Rusijom na tome da se to organizira, čim je moguće prije., govori William Hague.

No, plan o tome kako sakupiti hiljadu metričkih tona otrovnog gasa, u sred rata koji bjesni, problem je koji odvlači pažnju od toga da se organiziraju mirovni pregovori, kaže direktorica grupe Human Rights Watch, Sarah Margon:

Uglavnom smo svi fokusirani na kemijsko oružje. Iako je državni sekretar Kerry govorio o potencijalu za pregovore, o tzv. Ženevi 2, kako stvari izgledaju, niko baš puno ne žuri da se ta konferencija organizira.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov kaže da je možda vrijeme da se lideri opozicije prisile na mirovne pregovore. On za odgadjanje krivi one koji su protivnici sirijskog predsjednika Bashara al Assada, i dodaje:

Nekome je očigledno važnije da konstantno prijeti, da provocira, da traži razlog za napade... Tvrdimo da se od protivnika režima očekuju nove provokacije. To takodjer može voditi potpunom ometanju napora da se organizira Ženeva 2.

Medjutim, nedostatak političke alternative predsjedniku Assadu je ono što pregovore može učiniti izuzetno teškim, kaže analitičar Doug Bandow iz Instituta CATO:

Nema alternative, nema nekoga kome bismo mogli vjerovati. To je ili Assad ili potencijalni kaos, kaže Bandow.

Konfuzija oko toga ko je ko u opoziciji istinski smanjuje šansu za pregovore, slaže se Manal Omar iz američkog Instituta za mir i dodaje:

Šta bi se dogodilo da Bashar ode s položaja, ili ga se ukloni? Do sada mislim da nije bilo dovoljno uvjeravanja od strane opozicije da će postojati kontrola nad cijelom Syrijom u tom slučaju.

Kerry i Lavrov se slijedeće nedjelje susreću u New Yorku, kako bi razgovarali o vremenskom okviru za sirijske mirovne pregovore, medjutim, državni sekretar Kerry kaže da će to ovisiti o napretku u eliminaciji sirijskog kemijskog arsenala.
XS
SM
MD
LG