Linkovi

Inspektorima UN-a omogućen pristup žrtvama navodnog napada kemijskim oružjem


Inspektori UN-a su došli u predgradje Damaska u kojem će se sresti sa žrtvama navodnog napada kemijskim oružjem, a nakon što je vlada Bashara al Assada prihvatila medjunarodne zahtjeve da se timu istražitelja da pristup.

Sirijska televizija je objavila da su sirijske trupe ispratile inspektore u predgradje na jugo - zapadu grada, Moadamiyeh, što je, kako se navodi, jedno od nekoliko područja koje u tom dijelu drže pobunjenici, a gdje su se prema navodima, kemijski napadi dogodili.

Aktivisti sirijske opozicije su saopćili da je tim UN-a posjetio jednu improvizovanu bolnicu u Moadamiyeh-u kako bi razgovarali sa preživjelima napada, i uzeli uzorke za istragu.
Zapadne sile kažu kako vjeruju da su snage predsjednika Bashara al Assada odgovorne za napad. Lideri Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske razgovaraju o tome kakvu bi akciju mogli poduzeti kao odgovor , čime se povećala mogućnost zapadne vojne intervencije u dvogodišnjem sirijskom ratu.

Ministar vanjskih poslova Rusije , ključnog Assadovog saveznika, je izjavio da, medjutim, Zapadne sile nisu u stanju pokazati nikakav dokaz da je sirijska vlada istinski i počinila napad kemijskim oružjem.

Inače, američki predsjednik Barack Obama , koji odlučuje hoće li se napasti Syrija zbog navoda o korištenju kemijskog oružja protiv pobunjeničkih snaga prošle nedjelje, mora u tom procesu razmotriti značajne pravne faktore.

Američki Ustav kaže da je predsjednik zapovjednik američke vojske, medjutim ustav isto tako Kongresu daje moć da objavi rat i da ima kontrolu nad fondovima za rat. Kao dodatak tome, 4 decenije star zakon o proglašavnju rata zahtijeva od predsjednika da u roku 48 sati obavijesti Kongres o odluci da udje u rat, i ujedno zabranjuje oružanim snagama da budu duže od 60 dana bez odobrenja Kongresa.

Otkako je na snazi, ovaj zakon je bio nekoliko puta tačka neslaganja izmedju američkih predsjednika i Kongresa.

Tako je prije dvije godine predsjednik Obama naredio američkoj vojsci da sudjeluje u bombardiranju Libije kako bi se podržale rezolucije UN-a, a bez da je imao Kongresno odobrenje za to.

S obzirom da nema rezolucije Svjetske Organizacije za Syriju, Sjedinjene Države će možda morati da se oslone na saveznike poput Britanije i Francuske , ako se odluče na poduzimanje akcije. Visoki zvaničnick State Departmenta je rekao da gospodin Obama trenutno proučava činjenice, nakon čega će donijeti odluku o daljim koracima.
XS
SM
MD
LG