Linkovi

Sirija: Bez milosti za nedužne u Alepu


Bombardiranje bolnica i napadi na humanitarne radnike drastično su smanjili mogućnosti spašavanja života ranjenih i zatrpanih u ruševinama.

Neselektivno, žestoko bombardiranje Alepa koje u posljednja dva tjedna vrše snage sirijskog režima izazvalo je novi talas međunarodnog zgražanja i oštrih osuda. Armija lojalna sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, podržavana ruskim i iranskim oružjem, bombardira istočni dio Alepa sa ciljem potpunog uništavanja opozicionih i pobunjeničkih boraca. U razorenim bolnicama, uz stradanja i medicinskog osoblja, povrijeđenim građanima Alepa može biti pružena mala, a često i nikakva medicinska pomoć. Osude Moskve i Damaska su brojne i oštre, ali i svjetskih lidera koji ne uspijevaju zaustaviti stradanja nedužnog stanovništva, rastu iz dana u dan.

Paul Harrison, učesnik prosvjeda u London, kaže:

"Mislim da je gnusno što su ljudi, nevini građani, prepušteni nemilosti ubica, žrtvovani kao neka vrsta kolateralne ratne štete."

Esa Ham, Sirijka, aktivistkinja, takođe učesnica prosvjeda održanih u glavnom gradu Velike Britanije, takođe je bila vrlo ogorčena:

"Ujedinjeni narodi su beskorisni, nemoćni. I njihovi predstavnici su ubice, lažovi. Cijeli svijet laže, ne čini apsolutno ništa."

Aktivisti pokušavaju organizirati prosvjede širom svijeta. Jedan od tih skupova održan je i u Istmbulu, a Yassin al-Haj Saleh, Sirijac, aktivista, kaže:

"U Sjedinjenim Državama, u Argentini, Španiji, Njemačkoj Francuskoj... pokušavamo i u drugim državama. Mi iz Sirije, ljudi u Turskoj, i mnogi naši prijatelji u drugim zemljama osuđujemo ruske napada u kojima je posljednjih dana ubijeno više od 400 odrasli i oko 100 djece."

Uz ubijene, skoro 900 osoba je u Alepu teže i lakše ranjeno. Trećina su djeca. Bombardiranje bolnica i napadi na humanitarne radnike drastično su smanjili mogućnosti spašavanja života ranjenih i zatrpanih u ruševinama.

Doktor Rick Brennan, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, ističe:

"Sada je u Alepu vrlo malo doktora, manje od 30. Prije nekoliko dana bilo ih je 35, ali broj onih koji su u stanju biti i raditi u bolnicama je svakim danom manji. I svi su oni iscrljeni, fizički, psihički, emocionalno. Njihov rad je više od heroizma."

Prema saopštenju Sjetske zdravstvene organizacije dvije glavne bolnice u Alepu su namjerno, precizno bombardirane, kao i infrastruktura za snabdijevanje vodom. Sjedinjene Države osuđuju Rusiju zbog aktivne podrške Assadovom režimu. Moskva ničim ne pokazuje da je spremna i voljna odustati od te podrške i politike održavanja ruskog uticaja na dešavanja na Bliskom Istoku, bez obzira na žrtve takve ruske politike. U zračnim udarima ruske avijacije širom Sirije ubijeno je prošle godine više od 9000 osoba.

XS
SM
MD
LG