Linkovi

Sirija: Nemjerljiva težina patnje i životne ugroženosti


U izvještaju UN-a sirijski režim optužuje se, zbog masovnih ubistava zatvorenika, za državnu politiku istrebljenja civilnog stanovništva.

Sirijci koji nastoje izbjeći smrt pod napadima ruskih borbenih aviona ili u sukobima jedinica sirijske vlade i pobunjenika, kakvo takvo pribježište nalaze uz granicu sa Turskom. Istovremeno sa egzodusom hiljada nesretnika, u izvještaju Ujedinjenih nacija navodi se da snage lojalne sirijskom režimu, vršeći masovna ubistva zatvorenika i zarobljenika, provode, kako je rečeno, državnu politiku istrebljenja civilnog stanovništva. Sirijski režim prijeti novim, još snažnijim napadima na opozicione snage ukoliko Turska i Saudijska Arabija pošalju svoje vojne snage kao pomoć opoziciji.

Jedan od Sirijaca, izbjeglica se nada da bi prelaz u Tursku bio spas:

"Tražimo od našeg brata, predsjednika Erdogana, da otvori humanitarni koridor. Pogledajte djecu i žene. Izbjegli su da se spase od sve brojnijih udara ruskih aviona."

Prema navodima sirijske organizacije za ljudska prava, najmanje deset civila ubijeno je u Alepu, prilikom jučerašnjih neselektivnih napada ruske avijacije. Mnogi ranjeni u tim napadima zbrinuti su u turskim bolnicama.

Ahmet Davutoglu, predsjednik turske vlade, ističe:

"Oko 30.000 Sirijaca zgrnulo se uz granicu sa Turskom. Kao i do sada, Turska će pomoći koliko može i prihvatiti one kojima je pomoć najpotrebnija."

Kolone izbjeglica iz Sirije i sa drugih područja Bliskog i Srednjeg Istoka preko Turske stizale su u Evropu. Za male zemlje preko kojih su prelazili bio je to težak teret, ali ni bogate zemlje Evropske unije nisu u stanju da se nose sa tako velikim prilivom izbjeglica. Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je prisiljena ponovo, nakon oktobra prošle godine, otići u Tursku da bi razgovarala o izbjegličkoj krizi. Tom je prilikom, pored ostalog, naglasila:

"Ne samo da smo šokirani, nego smo užasnuti patnjom više hiljada civila usljed zračnih udara, posebno neselektivnih ruskih."

Na putu do šatorskih naselja uz tursku granicu sirijske izbjeglice se smrzavaju, gladuju, umiru... Mnoge koji ostanu Siriji u zatvorima sirijskog režima čeka još gora sudbina.

O tome Paulo Pinheiro, predsjedavajući neovisne komisije UN za istraživanje ratnih zločina u Siriji, kaže:

"Zatorenici bivaju surovo mučeni i premlaćivani, drže se u prenatrpanim ćelijama bez dovoljno hrane i ikakve medicinske brige. Za sudbinu mnogih se ne zna. Ogroman broj smrtnih slučajeva upućuje na zaključak da je da je zapravo riječ o zločinu protiv čovječnosti i da je vlada Sirije ta koja je odgovorna za taj zločin."

Tim međunarodnih istražitelja zločina počinjenih u Siriji, u jučer prezentiranom izvještaju, ističe da je tokom pet godina dugog građanskog rata u Siriji, nekoliko hiljada zatvorenika ubijeno, na smrt pretučeno ili na druge načine ostavljeno da umre.

Sirija: Nemjerljiva težina patnje i životne ugroženosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG