Linkovi

Sirija: „NE“ prijedlogu davanja autonomije području istočnog dijela provincije Aleppo


Aleppo - grad u ruševinama
Aleppo - grad u ruševinama

Prema informacijama organizacija za zaštitu ljudskih prava više od 150 civila poginulo je u napadima koje su snage sirijskog režima intenzivirale prije 6 dana.

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odbacio je prijedlog Ujedinjenih naroda o stvaranju autonomne zone istočnog dijela provincije Aleppo, jer bi to, kako je saopšteno iz sirijske vlade, bilo kršenje sirijskog državnog suvereniteta. Vladine vojne snage, uz podršku ruskih, nastavile su bombardiranje istočnih dijelova Aleppa i tokom jučerašnjeg dana. Pobunjenici su uzvratili granatiranjem dijelova grada koji kontroliraju snage sirijske vlade. Broj mrtvih na oba područja Aleppa raste.

Prema informacijama organizacija za zaštitu ljudskih prava više od 150 civila poginulo je u napadima koje su snage sirijskog režima intenzivirale prije 6 dana. Po procjenama Ujedinjenih naroda oko 275 hiljada osoba je blokirano u žestoko napadanoj enklavi istočnog područja Aleppa. Na video snimcima postavljenim na on-line društvenim mrežama mogu se vidjeti dramatični trenuci - spašavanje djece iz bombardiranih zgrada i bolnice zarorene u zračnmim udarima u prošli petak. Sirijska vlada demantira bilo kakvu uključenost u napade na bolnicu.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan De Mistura zatražio je da se dozvoli neutralna međunarodna istraga o tim napadima:

"Trebalo bi nam dozvoliti da uputimo verifikacioni tim sastavljen od predstavnika Ujedinjenih naroda i drugih partnera da verificira oštećenja na bolnicama i u istočnom i u zapadnom dijelu Aleppa."

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem izjavio je da Sjedinjene Države i njeni saveznici u regionu moraju prekinuti finasiranje i pomoć oružanim grupama koje se bore protiv sirijskog režima:

"Ključ ispravljanja američkih grešaka je dijalog Moskve i Washingtona i saglasnost o tome kako poraziti teroriste."

Sirijski ministar je podsjetio i na stavove novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tokom izborne kampanje govorio da Rusija u Siriji pomaže borbu protiv militanata pokreta za Islamsku državu. I on, a i drugi sirijski zvaničnici, ističu da je još uvijek rano predviđati što će biti politika nove američke administracije prema sukobima u Siriji i sirijskom režimu.

U međuvremenu, predstavnici kurdskih i arapskih boraca koji se zajednički bore protiv ISIS-a na sjeveru Sirije saopštili su da je osvojeno strateški važno brdsko selo u blizini Raqqa-e, takozvanog glavnog grada takozvane Islamske države.

O tome je Brokhdan Arkish, predstavnik grupe Sirijske demokratske snage, rekao:

"Selo Tal Saman bilo je strateško uporište militanata Islamske države. Sada mi držimo to selo i odavde ćemo pokretati naše operacije i nastavljati vršiti naš pritisak."

Sirijski režim ističe da je bilo koja operacija na tlu Sirije koja nije kordirana sa sirijskom vladom ugrožavanje nacionalnog suvereniteta. Damask takvim smatra i operacije koje vode sirijski Kurdi sa ciljem oslobađanja Raqqe, a takođe i uključivanje Turske u borbe protiv militana Islamske države u sjevernim dijelovima Sirije.

Sirija: „NE“ prijedlogu davanja autonomije području istočnog dijela Aleppa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG