Linkovi

SAD – Sirija: Iznenađenje i neodobravanje Moskve


Predsjednik Barack Obama saopštio da SAD priznaju novoformiranu koaliciju sirijske opozicije kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Rusija je iznenađena odlukom Sjedinjenih Američkih Država o priznavanju novoformirane koalicije sirijske opozicije kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov izjavio je danas da je takva odluka kontrarpoduktivna po napore na uspostavljanju političke tranzicije u Siriji:

„Priznavanjem koalicije kao jedinog legitimnog predstavnika Sjedinjene Države su se, kako izgleda, odlučile za pordšku oružanoj pobjedi te koalicije.“

Američki predsjednik je dugo očekivanu odluku najavio u sinoćnjem intervjuu za televizijsku mrežu ABC, dajući i na taj način podršku sirijskim snagama koje nastoje oboriti režim predsjednika Bashara al-Assada. Gospodin Obama nije, međutim, ništa rekao o eventualnoj pomoći u naoružavanju snaga sirijskih pobunjenika u čijim se redovima bore, po ocjenama Bijele kuće, i pripadnici terorističkih grupa.

U međuvremenu, više od 100 delegacija iz zemalja koje čine grupu nazvanu "Prijatelji Sirije" prisustvuju konferenciji u Maroku, sazvanoj u cilju usaglašavanja toka i procesa političke tranzicije u Siriji, ako i kada Bashar al-Assad, milom ili silom, ode s vlasti.

Član Vijeća sirijske koalicije Sallem Abdul Aziz Al Meslet ističe:

„Očekujemo mnogo od ove konferencije. Prvo, priznavanje naše koalicije, a zatim i priznavanje Sirijskog opozicionog vijeća. Nadamo se da će se to desiti. Do sada je bilo mnogo obećanja i mi želimo da ta obećanja budu ostvarena i da sve zemlje stanu uz sirijski narod.“

Na konferenciji predstavnika zemalja, prijatelja Sirije, biće riječi i o odrazu sirijske krize na regionalnu sigurnost, kao i o humanitarnoj pomoći koju je potrebno obezbjediti sirijskim izbjeglicama i raseljenim unutar Sirije.

Predstavnici Rusije je prisustvuju konferenciji. Moskva se ne slaže sa vanjskim uplitanjem u proces tranzicije u Siriji, zemlji koja je Rusiji decenijama snažan oslonac za ostvarivanje ruskih interesa u tom dijelu svijeta.
SAD – Sirija: Iznenađenje i neodobravanje Moskve
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
XS
SM
MD
LG