Linkovi

Za sada nema planova o uspostavi zone zabrane letova iznad Sirije


Sjedinjene Države se konsultiraju sa Turskom, Jordanom, Izraelom, Libanonom i drugim regionalnim zemljama. Medjutim, postoji veliki nesklad sa Rusijom i Kinom o tome kako reagirati

Pritisak je sve jači na Sjedinjene Države , ali i druge zemlje, da uspostave zonu zabrane za letove iznad Syrije, kako bi se zaštitili civili, i pružila podrška sirijskim pobunjenicima , protiv režima Bashera al Assada.

Dok se broj žrtava u Siriji bliži broju od 23 hiljade ljudi, kritičari osudjuju vladu Sjedinjenih Država da se drži po strani.

Avioni i helikopteri Assadovog režima udaraju po metama pobunjenika diljem Sirije.

Prošle godine zračna kampanja Sjedinjenih Država i NATO saveza je pružala jaku podršku pobunjenicima u Libiji, uz dodatnu pomoć UN-a i arapskih saveznika.
No, iz administracije predsjednika Obame kažu da Sirija predstavlja drugačiji izazov.

Sekretar za medije Bijele Kuće, Jay Carney:
U Libiji napad je bio iminentan; ujedinjena opozicija je pozvala na medjunarodnu akciju; postojao je medjunarodni konsensus, i na nivou VIjeća SIgurnosti, kao i regionalni konsensus u Arapskoj Ligi. Ništa od toga nemamo za Siriju.

Grafika broja mrtvih po regionima,8/16/2012
Grafika broja mrtvih po regionima,8/16/2012
Sjedinjene Države se konsultiraju sa Turskom , Jordanom Izraelom, Libanom i drugim regionalnim zemljama. Medjutim, postoji veliki nesklad sa Rusijom i Kinom o tome kako reagirati.

Američki ministar obrane Leon Panetta je izjavio da se Washington fokusirao na pomoć Sirijskoj opoziciji , ali nije bio spreman obećati nikakve jednostrane poteze, niti uvodjenje zone zabranjene za letove.

Naš je cilj pokušati učiniti što možemo, pomoći im na način koji će ih učiniti djelotvornijim u njihovoj borbi. Što se tiče zone zabrane letenja, to nam za sada nije glavni prioritet.

U julu mjesecu je stručnjak pri grupi Inicijativa za Vanjsku Politiku, Robert Zarate sa više od 60 eksperata, pozvao predsjednika Obamu da uspostavi zonu zabrane za letove iznad Sirije.

ROBERT ZARATE, Inicijativa za vanjsku politiku
Ovo smo upravo nastojali spriječiti i u Libiji. Sve se sada odvija usporeno, i nastavit će se odvijati, a jedino preostaje da vidimo šta će Washington odlučiti da još može uraditi, u danima i mjesecima koji dolaze.

Drugi faktori uključuju exodus izbjeglica i na hiljade raseljenih unutar Sirije, kao i briga za kemijsko oružje koje posjeduje vlada Sirije.

Analitičar Chris Chivvis iz analitičke grupe Korporacija RAND, kaže da bi svaka vojna inicijativa u Siriji imala iste ciljeve:

CHRIS CHIVVIS, Korporacija RAND:
Osigurati kemijsko oružje; minimizirati, dokle je moguće, utjecaj al Qaide; kao treće, pokušati izbjeći još brutalniji sektaški rat do kojeg bi moglo doći, uz etničko čišćenje , nakon kolapsa Assadovog režima.

Gospodin Chivvis kaže da Sjedinjene Države i njeni partneri mogu učiniti mnogo da pomognu sirijskim pobunjenicima , ali dodaje da istodobno svijet mora imati neki dugoročniji post konfliktni stabilizacijski plan za Siriju, što bi moglo uključivati i rasporedjivanje kopnenih snaga u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG