Linkovi

SAD: Specijalni brod za uništavanje sirijskog hemijskog oružja uskoro spreman


Brod Cape Ray uskoro isplovljava put Mediterana,
Brod Cape Ray uskoro isplovljava put Mediterana,

Tehnologija kojom će to biti ostvareno je dobro poznata i Amerikanci su je koristili prilikom uništavanja vlastitog hemijskog oružja. Sada će to po prvi put biti urađeno na moru.

U američkoj luci u Portsmouthu privodi se kraju adaptacija broda na kojem će biti uništeno sirijsko hemijsko oružje. Takođe su pri kraju i pripreme posade za boravak na moru koji će trajati nekoliko mjeseci. Zadatak nije mimalo lak - uništiti i neutralizirati oko 700 tona hemijskog oružja.

Radovi na pripremi teretnog broda Cape Ray za vrlo složeni proces uništavanja hemijskog oružja traju svih 24 sata dnevno.

O tom procesu Frank Kendall, podsekretar u Ministarstvu odbrane kaže:

"Odgovarajućim hemijskim postupcima preradićemo hemijsko oružje i prateće materijale u komponente koje više neće biti upotrebljive za tako nešto. Radićemo sa opasnim materijalima. Postoje određeni rizici, ali radićemo u skladu sa svim relevantnim američkim i međunarodnim standardima o zaštiti prirode. "

Mada vrlo rizična, operacija uništavanja hemijskog oružja trebalo bi da bude potpuno sigurna. Ništa od toksičnih materijala i otpada neće biti ispušteno u more. Tehnologija kojom će to biti ostvareno je dobro poznata i Amerikanci su je koristili prilikom uništavanja vlastitog hemijskog oružja. Sada će to po prvi put biti urađeno na moru.

Daryl Kimball, čelnik Asocijacije za kontrolu oružja, uvjeren je da je to najbolja opcija:

"Tehnologija je pouzdana i dokazana. To je proces bez eksplozija, bez paljevina, relativno siguran."

Testiranja tehnološkog sistema i prateće opreme takođe su u završnoj i posada broda Cape Ray čeka na naredbu za isplovljvanje put Mediterana.

Uništavanje i neutralizacija oko 700 tona hemijskog oružja i komponenti trajaće između 45 i 90 dana. Mogući su i nepredviđeni zastoji i zbog toga se na brod ukrcavaju i dodatne količine namirnica i drugih potrepština.
SAD: Specijalni brod za uništavanje sirijskog hemijskog oružja uskoro spreman
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
XS
SM
MD
LG