Linkovi

Obamina administracija želi okupiti saveznike prije bilo kakve vojne akcije


A Tomohawk cruise missile takes off from the USS Barry, one of four Navy destroyers positioned to take part in any U.S. attack on Syria.
A Tomohawk cruise missile takes off from the USS Barry, one of four Navy destroyers positioned to take part in any U.S. attack on Syria.
Sjedinjene Države rade na tome da izgrade medjunarodnu podršku za moguću vojnu akciju kao odgovor na prošlonedjeljni napad hemijskim oružjem u Siriji. Ni sirijska vlada ne sjedi skrštenih ruku - odbacuje odgovornost za pomenuti napad i i objavljuje da će se braniti "svim raspoloživim sredstvima".

Američki ministar odbrane kaže da je armija spremna da djeluje odmah po eventualno izdatom naredjenju predsjednika Obame.

Opcije su na stolu. Ministarstvo odbane je spremno da realizira sve te opcije., kaže ministar obrane Sjedinjenih Država Chuck Hagel.

Washington za hemijski napad okrivljuje predsjednika Bashara al-Assada. Damask odbacuje odgovornost... i tvrdi da Sjedinjene Države možda mogu iskoristiti hemijsko oružje kao povod da napadnu Siriju.

Ako dodje do bilo kakve agresije, mi imamo dvije opcije: da se predamo ili da se branimo svim raspoloživim načinima., govori Walid al Moallem, ministar vanjskih poslova Sirije.

Jedna od američkih opcija raketni napadi s mora, kao oni korišteni tokom libijskog rata. Analitičar institucije Brookings, Michael O'Hanlon govori:

To neće biti vodjeno kao operacija u svrhu zbacivanja režima, jer predsjednik Obama želi da minimalizuje američku umiješanost u tamošnji sukob. Radiće se, dakle, o nekom kaznenom i ograničenom udaru - i ako Assad bude pametan, shvatiće poruku i više neće koristiti hemijsko oružje.

No, prije vojne akcije, Obamina administracija nastoji da okupi savez koji bi uključio i Arapsku ligu i evropske saveznike. David Schenker iz washingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku:

Nećemo dobiti rezoluciju Vijeća Sigurnosti kao podršku za ovo, znači moramo okupiti onoliko koliko možemo.

Rusija, dugogodišnji saveznik predsjednika Assada, blokiraće bilo kakvu akciju Vijeća Sigurnosti UN. Moskva čak optužuje neke zemlje za vještačko podgrijavanje ove krize. Glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Alexander Lukashevich je izjavio:

Pokušaji da se zaobidje Vijeće sigurnosti i još jednom kreira vještački povod za vojnu intervenciju - rezultiraće novim patnjama ljudi u Siriji.

Američki zvaničnici su obećali da će prije Obamine odluke o akciji, članovima Kongresa dati obavještane brifinge.
XS
SM
MD
LG