Linkovi

Kako bi mogla izgledati američka vojna akcija u Syriji?


Američki vojni lideri su postavili svoje ciljeve, a razarače i drugu opremu pozicionirali tako da može udariti na Syriju. No, zvaničnici sada vagaju scenarije koji bi mogli uslijediti nakon što bude ispaljena prva raketa.

Cilj Sjedinjenih država je oslabiti obranu Syrije toliko da se na kraju Assad može skinuti s vlasti putem pregovora.

General Martin Dempsey, predsjedavajući Združenog stožera američkih oružanih snaga, je rekao senatorima da će jedan proporcionalan i ograničen udar, kojim će on zapovjedati, biti prvi korak.

Naše je da ga zaplašimo, tj. da promijenimo njegov odnos prema upotrebi kemijskog oružja, kao i da mu smanjimo sposobnost da takvo što učini.

Da bi se to postiglo, Sjedinjene države imaju rakete Tomahwak spremne da pogode ciljeve sirijske vlade. Na svakom od 4 razarača rasporedjenih u istočnom Mediteranu je oko 40 raketa.

Sjedinjene Države su udvostručile broj plovila u regionu.

Amfibijsko plovilo USS San Antonio, je takodjer pozvano da se ukotvi.

A u blizini , u Crvenom Moru, je i grupa nosača aviona Nimitz, spremna ako ju se pozove u akciju.

Administracija je isključila za sada jednu širu akciju. Medjutim, promatrači kažu da, kada Amerikanci jednom ispale prvu raketu, Washington praktički postaje igrač u sirijskom gradjanskom ratu, i obećanje da će se držati izvan sukoba, postaje teško za održati.

Analitičar Instituta CATO Benjamin Friedman kaže:

Trenutno negiramo da nam je namjera da skinemo režim , ali je činjenica da, kada bombardiraš ciljeve sirijske vlade, a pobunjenici pokušavaju skinuti tu istu vladu, ti pokušavaš - bez obzira da li to kažeš ili ne - svrgnuti vladu.
US Libya Warships
US Libya Warships

Ako bi sirijsko kemijsko oružje palo u ruke militanata, ili ako bi došlo do kompletnog kaosa, državni sekretar John Kerry je rekao senatorima da bi trebalo da predsjednik ima opciju da pošalje trupe na teren. On je medjutim dodao da se radi samo o hipotezi.

Napadi bi mogli trajati nekoliko sati, ili nekoliko dana, ali je Pentagon spreman za moguće šire posljedice.

Američke snage mogu vrlo malo očekivati u smislu odgovora od sirijske relativno slabe vojske. Oni bi pazili da ne dodje do moguće odmazde Hezbollaha kojeg podržava Iran, ili drugih militantnih grupa koje bi mogle lansirati napade protiv Izraela i drugih američkih saveznika u regionu.

dz
XS
SM
MD
LG