Linkovi

Sirija: Prosvjednici upali u kompleks američkog veleposlanstva u Damasku


Šteta na kompleksu američkog veleposlanstva nakon upada provladinih pristaša
Šteta na kompleksu američkog veleposlanstva nakon upada provladinih pristaša

Napadači razbijali prozore, podigli sirijsku zastavu na američkom teritoriju i ispisivali protu-američke grafitte na zidovima

Masa Sirijaca lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu upala je u kompleks američkog veleposlanstva u Damsku i prouzročila značajnu materijalnu štetu. Novinska agencija Associated Press javlja da su napadači razbijali prozore, podigli sirijsku zastavu na američkom teritoriju i ispisivali protu-američke grafitte na zidovima. Prema izvješćima, napadači su napustili kompleks nakon kraćeg upada. Zapadne novinske agencije navode neimenovane američke dužnosnike kako kažu da je odgovor sirijskih snaga sigurnosti na ovaj napad bio "spor i nedostatan".

Američki dužnosnici najavljuju da će pozvati jednog od viših sirijskih diplomata u Washingtonu i uložiti prosvjed. Pred ulazom u francusko veleposlanstvo također su se odvijali prosvjedi. Francuski stražari ispalili su hice upozorenja u zrak kako bi spriječili prosvjednike da uđu u kompleks veleposlanstva. Do ovih prosvjeda pred veleposlanstvima dolazi usred sve većih napetosti između administracije predsjednika Obame i francuskih dužnosnika s jedne strane i sirijske vlade s druge, nakon prošlotjednog posjeta američkog i francuskog veleposlanika mjestu Hama, središtu protuvladinih prosvjeda.

Veleposlanik Robert Ford i njegov francuski kolega Eric Chevallier posjetili su to mjesto u četvrtak i petak kako bi iskazali solidarnost sa stanovnicima koji su se nalazili pod napadom vladinih snaga dok su pripremili najveće prosvjede dosad protiv Assada. Sjedinjene Države su optužile Siriju da organizira dvodnevne prosvjede pred američkim veleposlanstvom u Damasku zbog veleposlanikova posjeta Hami. Francuska je uložila sličan prosvjed nakon što su provladini demonstranti oštetile njene misije u Siriji. Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova je ove posjete nazvalo "flagrantnim miješanjem" u unutarnje stvari zemlje kako bi se potkopala njena stabilnost.

XS
SM
MD
LG