Linkovi

UN traži od svjetskih sila da pričekaju s eventualnom vojnom akcijom u Siriji


Generalni tajnika UN-a Ban Ki-moon je pozvao svjetske sile da pričekaju s mogućom vojnom akcijom protiv Syrije dok stručni tim Ujedinjenih Naroda ne završi svoj posao na terenu.

Gospodin Ban je rekao da će tim UN-a napustiti Syriju do subote, i potom njemu osobno podnijeti izvještaj.

On je rekao da diplomaciji mora biti pružena šansa. Inače, tim UN-a je danas napustio Damask kako bi obavio treći dan inspekcija mjesta gdje se navodni kemijski napad dogodio.

U medjuvremenu pet stalnih članica Vijeća Sigurnosti UN-a raspravljaju o nacrtu rezolucije kojom bi se ovlastili vojni udari protiv Sirije. Medjutim, Sjedinjene Države su saopćile kako neće čekati na odluku Vijeća Sigurnosti, kako bi donijeli svoju vlastitu odluku o akciji.Diplomati razgovaraju dok inspektori UN-a istražuju područja pod kontrolom sirijskih pobunjenika na kojima je , kako se navodi, došlo do napada kemijskim oružjem.

Stručnjaci za kemijsko oružje su uzeli uzorke krvi i druge uzorke , pretražili dokaze i razgovarali s pacijentima koji su na liječenju.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki -moon je naglasio da inspektorima treba dovoljno vremena da obave posao. On je izjavio:

Pustite ih da zaključe posao, nakon 4 dana rada, a onda će ekspertni timovi morati naučno analizirati dokaze, kazao je generalni tajnik UN-a.

U Ujedinjenim Narodima Britanija insistira na rezoluciji Vijeća Sigurnosti kojom bi se dozvolilo korištenje sile protiv sirijske vlade.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague govori:

Moramo se sučeliti s nečim što je ratni zločin, što je zločin protiv čovječnosti. Ako to ne uradimo, onda ćemo se morati sučeliti s mnogo većim zločinima u budućnosti.

Syria je zanijekala da je upotrijebila kemijsko oružje u prošlonedjeljnom napadu u kojem je na stotine ljudi izgubilo živote. Damask je zatražio od inspektora UN-a da produže ostanak kako bi ispitali još tri slučaja navodnog korištenja kemijskog oružja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Syrije, Faisal al-Maqdad je rekao:

Naoružane terorističke grupe su koristile gas sarin na svim tim mjestima, i , ponavljamo, terorističke grupe su te koje su upotrijebile takvo oružje uz podršku Amerike, Britanije i Francuske.

Sjedinjene Države su pozicionirale ratne brodove i borbene avione u regionu, a moguće mete u Syriji su već identificirane.

Dok predsjednik Barack Obama važe opcije onog što bi trebalo da je ograničena vojna akcija protiv sirijske vojske, Washington saopćava da Sjedinjene države neće čekati da Ujedinjeni Narodi reagiraju. Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf:
Mi donosimo svoju vlastitu odluku, u svom vremenskom okviru, i vjerujemo da sada više inspekcija UN-a, nakon ovoliko vremena, ne može biti kredibilna., kaže Harf.

Analitičar David Schenker iz Instituta Washington kaže da bi medju ciljevima trebali biti najvažniji sirijski vojni objekti.On objašnjava:

Dakle, uključio bih široki spektar meta, koji bi sadržavao ne samo oružje za masovno uništenje, nego i avione, piste, rakete, te drugo strateško oružje koje pripada režimu.

Sirija je inače u trećoj godini gradjanskog rata u kojem je do sada poginulo preko 100 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG