Linkovi

Mirovni pregovori o Siriji i dalje u zastoju


Krhki indirektni pregovori čiji je cilj okončanje petogodišnjeg sukoba u Siriji su se danas, drugi dan, ponovo raspali, i nijedna strana nije održala zvaničan susret sa izaslanikom UN-a u Ženevi Staffanom de Misturom. Vladina delegacija je izjavila da nije započela zvanične pregovore, navodeći da se osnovni okvir ili agenda pregovora mora uspostaviti, te da se proces još uvijek nije pomjerio izvan pripremne faze. Istovremeno je glavna opoziciona grupa otkazala susret kojeg je danas imala sa gospodinom Misturom. Obje strane se međusobno optužuju za nedostatak dobre volje. Gospodin Mistura je pozvao svjetske sile da ispune dato obećanje i osiguraju primirje.

Proces je dio sporog, ali postepenog puta ka postizanju indirektne razmjene između dvije strane, permanentnog prestanka sukoba i političke tranzicije sa novim izborima, što je nešto što bi moglo predstojiti u mjesecima koji dolaze. Za sada, De Mistura se sastaje sa vladinim zvaničnicima prije nego obavi razgovore sa predstavnicima opozicije. U isto vrijeme, viši pregovarač iz redova sirijske opozicije Mohamed Alloush kaže da nije optimističan kada su u pitanju mirovni pregovori sve dok nema promjene u stanju na terenu.

Realnost na terenu je da ništa nije primjenjeno, i stoga na našoj strani nema optimizma, a na strani režima nema dobrih namjera da se postigne rješenje, kaže gospodin Alloush.

De Mistura je jučer uputio izazov Međunarodnoj grupi za podršku Siriji, koja uključuje Sjedinjene države, Rusiju, Iran, Saudijsku Arabiju, Tursku i druge, podsjetivši ih da su prethodno rekli da će njihova nastojanja ka osiguranju razgovora o primirju doći u isto vrijeme kao i početak pregovora. Članovi grupe za pružanje podrške imaju utjecaj na obje strane. Jedni su saveznici sirijskog predsjednika Bashara al Assada, dok drugi podržavaju pobunjenike koji su proveli skoro pet godina boreći se da ga skinu sa vlasti.

Rusija ima direktnu ulogu sa kapanjom zračnih napada kojima se pruža podrška Assadovim snagama. Vlade zapadnih zemalja navode da su meta tih napada bili pobunjenici, što Rusija poriče. Sirijske i ruske snage su jučer započele novu ofanzivu sjeverno od grada Aleppo. Predstavnici opozicije navode da se u zračnim napadima ubijaju civili, i obnovili su prijetnje o napuštanju pregovora ukoliko sirijska vlada ne poduzme korake i iskaže dobru volju.

XS
SM
MD
LG